Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik gotowany na makowym cieście przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik gotowany przekładany lekkim makowcem.
4.70
z
10
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
40
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
5
hours
godz
40
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
296
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 m.
Składniki
składniki na biszkopt z makiem
8
jajek
(- rozmiar L)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
200
g
mielonego maku
(BackMit)
aromat
(migdałowy lub pomarańczowy - opcjonalnie)
składniki na sernik gotowany
200
g
masła
200
g
cukru
1
kg
twarogu
(na serniki - dobrego, tłustego)
4
jajka
(- rozmiar L)
2
opakowania
budyniu waniliowego
(- na pół litra mleka (bez cukru))
200
ml
mleka
składniki na polewę czekoladową
200
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30%)
200
g
gorzkiej
(czekolady)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt z makiem
Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
8 jajek,
200 g cukru
W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj do mąki mielony mak BackMit i zmieszaj do połączenia.
200 g mielonego maku
Do ubitych jajek dodaj aromat (jeśli używasz).
aromat
Zmniejsz obroty miksera i dosypuj mąkę z makiem ciągle miksując.
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na 3 blaty.
Jak zrobić sernik gotowany
W większym garnku rozpuść masło.
200 g masła
Dodaj cukier i twaróg - wymieszaj.
200 g cukru,
1 kg twarogu
Dodaj pojedynczo jajka - dokładnie wymieszaj masę.
4 jajka
Gotuj twaróg aż zaczną się pojawiać lekkie bąbelki.
Dodaj do twarogu budynie zmieszane z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
2 opakowania budyniu waniliowego,
200 ml mleka
Gotuj aż masa zgęstnieje - możesz na koniec zmiksować sernik blenderem, aby masa była bardziej jednolita.
Jak zrobić sernik gotowany na cieście makowym - złożenie
Do foremki włóż spodni blat ciasta z makiem i wyłóż na niego mniej więcej połowę masy sernikowej (możesz wylać ją gorącą).
Połóż drugi blat ciasta i wyłóż resztę sernika.
Przykryj wierzch ostatnim blatem ciasta.
Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie bardzo ciepła dodaj do niej połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
200 ml śmietany kremówki,
200 g gorzkiej
Posmaruj polewą wierzch sernika.
Schłodź sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Film
Notatki
Możesz też przygotować polewę z mlecznej czekolady - tylko wtedy użyj mniej śmietany kremówki - tak około 150 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
296
kcal
Weglowodany:
23
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
sernik z makiem, sernikomakowiec
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!