Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Sernik gotowany na makowym cieście przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik gotowany przekładany lekkim makowcem.
4.42
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
40
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
5
godziny
godzin
40
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
296
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 m.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt z makiem
8
jajek
(- rozmiar L)
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
200
g
mielonego maku
(BackMit)
aromat
(migdałowy lub pomarańczowy - opcjonalnie)
składniki na sernik gotowany
200
g
masła
200
g
cukru
1
kg
twarogu
(na serniki - dobrego, tłustego)
4
jajka
(- rozmiar L)
2
opakowania
budyniu waniliowego
(- na pół litra mleka (bez cukru))
200
ml
mleka
składniki na polewę czekoladową
200
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30%)
200
g
gorzkiej
(czekolady)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt z makiem
Jajka zmiksuj razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
8 jajek,
200 g cukru
W tym czasie przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj do mąki mielony mak BackMit i zmieszaj do połączenia.
200 g mielonego maku
Do ubitych jajek dodaj aromat (jeśli używasz).
aromat
Zmniejsz obroty miksera i dosypuj mąkę z makiem ciągle miksując.
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na 3 blaty.
Jak zrobić sernik gotowany
W większym garnku rozpuść masło.
200 g masła
Dodaj cukier i twaróg - wymieszaj.
200 g cukru,
1 kg twarogu
Dodaj pojedynczo jajka - dokładnie wymieszaj masę.
4 jajka
Gotuj twaróg aż zaczną się pojawiać lekkie bąbelki.
Dodaj do twarogu budynie zmieszane z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
2 opakowania budyniu waniliowego,
200 ml mleka
Gotuj aż masa zgęstnieje - możesz na koniec zmiksować sernik blenderem, aby masa była bardziej jednolita.
Jak zrobić sernik gotowany na cieście makowym - złożenie
Do foremki włóż spodni blat ciasta z makiem i wyłóż na niego mniej więcej połowę masy sernikowej (możesz wylać ją gorącą).
Połóż drugi blat ciasta i wyłóż resztę sernika.
Przykryj wierzch ostatnim blatem ciasta.
Śmietanę kremówkę podgrzej i gdy będzie bardzo ciepła dodaj do niej połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
200 ml śmietany kremówki,
200 g gorzkiej
Posmaruj polewą wierzch sernika.
Schłodź sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.
Film
Uwagi
Możesz też przygotować polewę z mlecznej czekolady - tylko wtedy użyj mniej śmietany kremówki - tak około 150 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
296
kcal
Weglowodany:
23
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
19
g
Słowo kluczowe
sernik z makiem, sernikomakowiec
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!