Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik dekadencki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na sernik z białą czekoladą, kajmakiem i masłem orzechowym. Ten sernik jest niezwykle smakowity i idealny na specjalne okazje.
5
z
13
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
6
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
224
kcal
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
200
g
herbatników
(użyłam czekoladowe)
3
łyżki
masła orzechowego
(- czubate - około 80 g)
2
łyżki
masła
(rozpuszczonego)
składniki na sernik dekadencki
1
kg
twarogu
(na serniki - dobrego i tłustego - użyłam Mój ulubiony z wiaderka)
100
g
białej czekolady
(rozpuszczonej i ostudzonej)
200
g
masy kajmakowej
5
jajek
(- u mnie rozmiar L)
2
łyżki
mąki pszennej
składniki na wierzch do sernika
ok 200
g
masy kajmakowej
2-3
łyżki
śmietany kremówki
(- opcjonalnie)
orzeszki ziemne
(- do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić spód z herbatników do sernika
Herbatniki zmiksuj aż będą drobne (możesz też bardzo dokładnie rozkruszyć je np. wałkiem).
200 g herbatników
Dodaj do nich masło orzechowe i masło - dokładnie wymieszaj.
3 łyżki masła orzechowego,
2 łyżki masła
Wsyp ciasteczka do przygotowanej foremki i wylep nimi boki (na wysokość około 2-3 cm) oraz dno.
Jak zrobić dekadencki sernik
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj masę kajmakową, jajka oraz mąkę - zmiksuj do połączenia.
1 kg twarogu,
200 g masy kajmakowej,
5 jajek,
2 łyżki mąki pszennej
Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i zmiksuj.
100 g białej czekolady
Przelej masę sernikową na spód z ciasteczek.
Piecz sernik w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 1,5 godziny - aż środek sernika przestanie być luźny.
Wtedy wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki, ale sernik zostaw w środku do momentu wystudzenia piekarnika.
Ostudzony sernik schowaj do lodówki do schłodzenia (na kilka godzin lub na całą noc).
Przed podaniem posmaruj wierzch sernika pozostałą masą kajmakową (możesz ją dodatkowo zmiksować z odrobiną śmietany kremówki).
ok 200 g masy kajmakowej,
2-3 łyżki śmietany kremówki
Dodatkowo posyp wierzch sernika orzeszkami ziemnymi.
orzeszki ziemne
Notatki
Porcja sernika ma około 200 g, więc uwaga na kalorie ;)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
224
kcal
Weglowodany:
13
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
14
g
Słowa kluczowe
sernik z białą czekoladą, sernik z kajmakiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!