cukier puder(do smaku - opcjonalnie - nie dawałam)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto ze śliwkami
Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej mleko i rozpuść razem - ja je podgrzałam w mikrofalówce, można też rozpuścić w kąpieli wodnej - dokładnie wymieszaj i przestudź.
60 ml mleka, 100 g gorzkiej czekolady
Masło zmiksuj z cukrem pudrem na wysokich obrotach aż się napuszy i zrobi się bardzo jasne.
200 g masła, 200 g cukru pudru
W tym czasie przesiej przez sito mąkę z proszkiem i kakao.
300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 g gorzkiego kakao
Do zmiksowanego masła dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
Dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia.
5 żółtek
Wsyp porcjami mąkę zmiksuj krótko na niskich obrotach - tylko do połączenia składników.
Białka zmiksuj ze szczyptą soli na gęstą i białą pianę.
5 białek
Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta czekoladowego i wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki - ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki skórką do dołu.
ok 600 g śliwek
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.
Jak zrobić sos czekoladowy do ciasta
W rondelku podgrzej kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.
100 ml śmietany kremówki, 50 g gorzkiej czekolady
Wymieszaj dokładnie sos, aż będzie jednolity.
Jeśli wolisz słodsze sosy, to możesz go dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem.