Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Sernik dyniowy na zimno przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny dyniowy sernik bez pieczenia ze spodem z ciasteczek.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
4
hours
godz
Czas całkowity
4
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
364
kcal
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 22-23 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
300
g
ciasteczek
(kruchych)
0,5
łyżeczki
cynamonu
110
g
masła
(rozpuszczonego)
składniki na dyniowy sernik
750
g
serka mascarpone
(albo tłustego twarogu na serniki)
200
g
cukru pudru
(- 1 i 1/3 szklanki - lub do smaku)
1
łyżeczka
przyprawy do dyni
(lub przyprawy do piernika)
0,5
łyżeczki
cynamonu
250
g
puree z dyni
(odsączonego)
250
ml
śmietany kremówki
(zimnej)
ok 25
g
żelatyny
(- 6 łyżeczek + zimna woda)
sos karmelowy
(opcjonalnie - do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić sernik dyniowy krok po kroku
Ciasteczka porządnie rozkrusz, albo zmiksuj na drobny proszek - dodaj do nich cynamon oraz rozpuszczone masło i wymieszaj.
300 g ciasteczek,
0,5 łyżeczki cynamonu,
110 g masła
Tortownicę wyłóż na dnie papierem do pieczenia (boki zostaw puste), wsyp ciastka do foremki.
Wylep ciastkami najpierw boki tortownicy - ja to robię łyżką przylepiając ciastka do boków.
Resztą ciasteczek wylep dno tortownicy - dokładnie je uklep.
Schowaj formę z ciasteczkami do zamrażarki na około 15 minut, a w tym czasie przygotuj sernik.
Do dużej misy przełóż serek, dodaj cukier, odsączone puree z dyni i przyprawy.
750 g serka mascarpone,
200 g cukru pudru,
1 łyżeczka przyprawy do dyni,
0,5 łyżeczki cynamonu,
250 g puree z dyni
Zmiksuj wszystko razem na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej.
250 ml śmietany kremówki
Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z twarogiem.
Żelatynę zmieszaj z zimną wodą - tak aby ją zakryła i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
ok 25 g żelatyny
Podgrzej chwilę żelatynę, aby stała się płynna - nie przegrzej jej!
Dodaj do żelatyny 1-2 łyżeczki masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty sernika i energicznie wymieszaj.
Przełóż masę sernikową do foremki ze schłodzonym spodem z ciasteczek.
Wyrównaj powierzchnię i schowaj foremkę do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ostrożnie przejedź ostrym nożem pomiędzy bokiem foremki, a spodem ciasteczkowym.
Zdejmij obręcz foremki.
Przed podaniem polej sernik dyniowy sosem karmelowym, albo inną polewą.
sos karmelowy
Film
Notatki
Podaję kaloryczność bez sosu karmelowego.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
364
kcal
Weglowodany:
26
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
28
g
Słowa kluczowe
cytrynowy sernik bez pieczenia, dyniowy sernik, sernik z dynią
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!