Jak zrobić czekoladowe ciastka z kremem czekoladowym
Z mąki, kakao, cukru, jajka, masła i cynamonu zagnieć ciasto - ja miksuję wszystko razem malakserem.
200 g mąki pszennej, 25 g gorzkiego kakao, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 120 g masła, 1 jajko
Jeśli ciasto słabo się ze sobą lepi, to możesz dodać odrobinę zimnej wody i zagnieść ciasto.
zimna woda
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i lekko zagnieć.
Blat kuchenny posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
Jeśli chcesz użyć wałek ze wzorkiem, to lekko posyp wierzch rozwałkowanego ciasta mąką.
Przejedź ciasto wałkiem ze wzorkiem dociskając go, tak aby odcisnął się wzór.
Wytnij okrągłą foremką (albo np szklanką) kółka - w co drugim ciastku możesz dodatkowo wyciąć mniejsze kółko - wtedy krem będzie przez nie ładnie "wyglądał".
Ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie ciastka zajęły dwie duże blachy) - możesz dodatkowo delikatnie usunąć pędzelkiem nadmiar mąki z wierzchu ciasteczek.
Jeśli masz balkon i jest zimno, to możesz blachy z ciastkami przykryć folią i wystawić na balkon na około godzinę. Jeśli nie, to możesz je od razu upiec.
Piecz czekoladowe ciastka w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 12 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudź.
Posmaruj kremem czekoladowym po jednym ciastku i od góry przyklej drugie ciastko.