ok 100mlwody(z łyżeczką cukru - może też być kawa, albo herbata)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy na maśle
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia - boki zostaw puste.
Mąkę, kakao i proszek przesiej przez sitko do miski.
100 g mąki pszennej, 20 g gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka lekko zmiksuj, w trakcie dodaj cukier i zmiksuj razem na wysokich obrotach aż otrzymasz gęste i białe białka.
3 białka, 75 g cukru
Dodaj do białej mąkę z kakao.
Dodaj żółtka i wszystko razem delikatnie wymieszaj.
3 żółtka
Dodaj masło i delikatnie wymieszaj.
50 g masła
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i rozprowadź równą warstwą.
Piecz biszkopt czekoladowy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt wyjmij z foremki i ostudź.
Jak zrobić bezę z orzechami
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia - boki zostaw puste.
Białka zacznij lekko miksować.
3 białka
Dodawaj do białek porcjami cukier i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut - aż białka staną się bardzo gęste, białe i lśniące.
100 g cukru
Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Przełóż bezę do przygotowanej foremki.
Posyp wierzch bezy posiekanymi orzechami.
ok 30 g orzechów włoskich
Piecz bezę w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni (tryb termoobieg) przez około 60-75 minut.
Po upieczeniu bezę wyjmij z piekarnika i ostudź.
Wystudzoną bezę odkrój nożem od boków foremki wyjmij razem z papierem.
Jak zrobić krem kajmakowy do ciasta dakłas
Do większej miski przełóż serek, kajmak i śmietanę kremówkę - zmiksuj razem na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty krem - mi to zajęło około 4 minuty.
500 g serka mascarpone, 150 g masy kajmakowej, 250 ml śmietany kremówki
Dodaj do kremu posiekane daktyle i orzechy - wymieszaj łyżką.
ok 100 g daktyli, ok 70 g orzechów włoskich
Ciasto dakłas złożenie
Formę w której piekł się biszkopt wyłóż papierem do pieczenia i włóż na dno biszkopt.
Nasącz go delikatnie wodą, kawą lub herbatą.
ok 100 ml wody
Wyłóż na biszkopt krem kajmakowy z bakaliami.
Ostrożnie ułóż na wierzchu bezę z orzechami pomagając sobie papierem do pieczenia.