Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i białą puszystą masę.
2 białka, 100 g cukru
Dodaj do białej żółtka i delikatnie wymieszaj albo zmiksuj na niskich obrotach miksera - miksuj krótko, tylko do połączenia.
2 żółtka
Wsyp przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj - tylko do połączenia.
Przelej biszkopt do przygotowanej foremki i rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
Wstaw formę z biszkoptem do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie delikatnie oderwij od papieru do pieczenia.
Krok 2 - przygotowanie wiśni w galaretce
Galaretkę wiśniową rozpuść we wrzącej wodzie.
1 opakowanie galaretki wiśniowej, 400 ml wody
Dodaj do niej wiśnie (jeśli używasz mrożonych, to ich wcześniej nie rozmrażaj).
ok 450 g wiśni
Odstaw wiśnie w chłodne miejsce, aby zaczęły tężeć.
Już tężejące wiśnie i bardziej gęste wyłóż na biszkopt czekoladowy (który ponownie umieść w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia).
Schowaj formę z ciastem i wiśniami do lodówki tak aby galaretka do końca zastygła.
Krok 3 - przygotowanie kremu czekoladowego
Do misy przełóż serek mascarpone oraz nutellę, dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
500 g serka mascarpone, 100 g Nutelli, 100 g czekolady
Zmiksuj razem składniki na gładki krem.
Przełóż krem na warstwę wiśniową i wyrównaj powierzchnię.
Schowaj ciasto ponownie do lodówki.
Krok 4 - przygotowanie bitej śmietany na ciasto
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - daj jej tyle, aby dobrze zakryła proszek i odstaw na około 5 minut do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
W tym czasie ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę.
500 ml śmietany kremówki, ok 50 g cukru pudru
Podgrzej krótko żelatynę tak aby stała się płynna (jeśli nie wiesz ja, to przeczytaj moje wskazówki pod przepisem), dodaj do niej łyżkę bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty bitej śmietany i energicznie zmieszaj lub zmiksuj.
Przełóż bitą śmietanę na ciasto i schowaj całość ponownie do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta czekoladową posypką, albo tartą czekoladą.