Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babeczki bożonarodzeniowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Prosty i szybki przepis na czekoladowe babeczki z przyprawą do piernika idealne na święta.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
278
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babeczki bożonarodzeniowe
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1
szczypta
soli
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
100
g
masła
(miękkiego)
160
g
cukru
(użyłam cukier puder (1 szklankę))
2
jajka
(rozmiar L)
ok 70
g
kwaśnej śmietany
(lub jogurtu - 3 bardziej czubate łyżki)
75
g
gorzkiej czekolady
(posiekanej)
1
łyżeczka
kawy rozpuszczalnej
(w proszku)
125
ml
gorącej wody
składniki na lukier do babeczek
180
g
cukru pudru
(- lekko czubata szklanka)
2
łyżeczki
płynnego miodu
0,5
łyżeczki
wanililii
(opcjonalnie)
ok 30-35
ml
wody
(2-2,5 łyżki )
Instrukcja
Jak zrobić piernikowe babeczki bożonarodzeniowe
Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek, sól i przyprawę do piernika.
150 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 szczypta soli,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
100 g masła,
160 g cukru
Dodaj do masy maślanej po jednym jajku (ja dodaję jeszcze po łyżce mąki) i krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
2 jajka
Dodaj śmietanę albo gęsty jogurt i krótko zmiksuj.
ok 70 g kwaśnej śmietany
Dodaj mąkę i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia.
Posiekaną czekoladę przełóż do miseczki, dodaj kawę w proszku lub granulowaną i dodaj wrzącą wodę - mieszaj aż czekolada się rozpuści.
75 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
125 ml gorącej wody
Wlej czekoladę do ciasta na babeczki.
Wymieszaj ciasto łyżką albo mieszadłem.
Nakładaj ciasto do przygotowanych papilotek na babeczki.
Piecz babeczki czekoladowo-piernikowe w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( w trybie góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Gotowe babeczki zupełnie ostudź i dopiero wtedy dekoruj.
Jak zrobić lukier na babeczki
Wsyp do miski cukier puder, dodaj wanilię i miód.
180 g cukru pudru,
2 łyżeczki płynnego miodu,
0,5 łyżeczki wanililii
Dodawaj po trochu wodę i mieszaj do rozpuszczenia cukru - lukier ma być gęsty, aby nie spłynął z babeczek.
ok 30-35 ml wody
Udekoruj babeczki lukrem i kolorowymi posypkami.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
278
kcal
Weglowodany:
42
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
11
g
Słowo kluczowe
babeczki czekoladowo-piernikowe, babeczki piernikowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!