Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Babeczki bożonarodzeniowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Prosty i szybki przepis na czekoladowe babeczki z przyprawą do piernika idealne na święta.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
278
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babeczki bożonarodzeniowe
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1
szczypta
soli
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
100
g
masła
(miękkiego)
160
g
cukru
(użyłam cukier puder (1 szklankę))
2
jajka
(rozmiar L)
ok 70
g
kwaśnej śmietany
(lub jogurtu - 3 bardziej czubate łyżki)
75
g
gorzkiej czekolady
(posiekanej)
1
łyżeczka
kawy rozpuszczalnej
(w proszku)
125
ml
gorącej wody
składniki na lukier do babeczek
180
g
cukru pudru
(- lekko czubata szklanka)
2
łyżeczki
płynnego miodu
0,5
łyżeczki
wanililii
(opcjonalnie)
ok 30-35
ml
wody
(2-2,5 łyżki )
Instrukcja
Jak zrobić piernikowe babeczki bożonarodzeniowe
Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek, sól i przyprawę do piernika.
150 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 szczypta soli,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
100 g masła,
160 g cukru
Dodaj do masy maślanej po jednym jajku (ja dodaję jeszcze po łyżce mąki) i krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
2 jajka
Dodaj śmietanę albo gęsty jogurt i krótko zmiksuj.
ok 70 g kwaśnej śmietany
Dodaj mąkę i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia.
Posiekaną czekoladę przełóż do miseczki, dodaj kawę w proszku lub granulowaną i dodaj wrzącą wodę - mieszaj aż czekolada się rozpuści.
75 g gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
125 ml gorącej wody
Wlej czekoladę do ciasta na babeczki.
Wymieszaj ciasto łyżką albo mieszadłem.
Nakładaj ciasto do przygotowanych papilotek na babeczki.
Piecz babeczki czekoladowo-piernikowe w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( w trybie góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Gotowe babeczki zupełnie ostudź i dopiero wtedy dekoruj.
Jak zrobić lukier na babeczki
Wsyp do miski cukier puder, dodaj wanilię i miód.
180 g cukru pudru,
2 łyżeczki płynnego miodu,
0,5 łyżeczki wanililii
Dodawaj po trochu wodę i mieszaj do rozpuszczenia cukru - lukier ma być gęsty, aby nie spłynął z babeczek.
ok 30-35 ml wody
Udekoruj babeczki lukrem i kolorowymi posypkami.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
278
kcal
Weglowodany:
42
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
babeczki czekoladowo-piernikowe, babeczki piernikowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!