Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babeczki z batatów przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie korzenne babeczki pieczone z puree z batatów i słodką kruszonką cynamonową.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
40
minuty
minut
Rodzaj
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
14
sztuk
Calories
284
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne foremki do pieczenia babeczek.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babeczki z batatów
300
g
batata
120
ml
oleju
2
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
230
g
mąki pszennej
(1 i lekko ponad pół szklanki)
200
g
cukru
(1 szklanka)
2,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
składniki na kruszonkę do babeczek
60
g
masła
60
g
cukru
(niepełna 1/3 szklanki)
90
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić babeczki z batatami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Batata umyj przekrój na pół i ułóż przekrojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
300 g batata
Piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut - zależy jak dużego batata masz.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół lub 170 stopni (termoobieg).
Krok 2 - przygotuj ciasto na babeczki
Za pomocą łyżki wyjmij miąższ batata do miski (skórkę wyrzuć).
Dodaj olej i rozgnieć dokładnie razem na gładkie puree - u mnie wystarczył ubijak do ziemniaków, ale możesz je też razem zblendować.
120 ml oleju
Dodaj jajka i wymieszaj łyżką.
2 jajka
W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki babeczek - wystarczy je zmieszać łyżką.
230 g mąki pszennej,
200 g cukru,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką - jeśli ciasto jest za bardzo gęste, to możesz dodać do niego trochę mleka.
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek - mi wyszło 14 babeczek. Ciasto nakładaj do około 3/4 wysokości.
Krok 3 - przygotuj kruszonkę
Z podanych składników zagnieć krótko sypką kruszonkę.
60 g masła,
60 g cukru,
90 g mąki pszennej,
1 łyżeczka cynamonu
Posyp nią wierzch babeczek.
Krok 4 - pieczenie babeczek z batatów
Formę z babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki lekko ostudź i podaj już nawet na ciepło :)
Film
https://www.youtube.com/watch?v=dHGjWeuYN1M
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki lub wskazówki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
284
kcal
Weglowodany:
40
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
13
g
Słowo kluczowe
babeczki z batatami, muffiny z batatów
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!