Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babka migdałowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną babką migdałową z mielonymi migdałami i białą czekoladą.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
9
Calories
373
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babki z kominkiem, albo podłużna foremka o długości około 25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na migdałową babkę z białą czekoladą
100
g
białej czekolady
100
g
masła
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
4
jajka
(rozmiar L)
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
(płaskie)
100
g
mąki migdałowej
(mielonych migdałów - 1 szklanka)
składniki na lukier do babki
100-150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
3-4
łyżki
mleka
(do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić migdałową babkę z białą czekoladą
Masło rozpuść razem z połamaną czekoladą i odstaw do wystudzenia.
100 g białej czekolady,
100 g masła
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
50 g cukru,
4 jajka
Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g mąki migdałowej
Do ubitych jajek dodaj masło z czekoladą i krótko zmiksuj.
Wsyp porcjami mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą.
Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 45-50 minut - do suchego patyczka. Jeśli babkę gotujesz, to gotuj ją przez około 80 minut.
Po upieczeniu babkę wystudź.
Cukier puder na lukier zmieszaj z mlekiem - mleko dodawaj po łyżce do uzyskania gęstej i lekko płynnej konsystencji.
100-150 g cukru pudru,
3-4 łyżki mleka
Oblej babkę lukrem. Możesz ją dodatkowo posypać cukrową posypką.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
373
kcal
Weglowodany:
37
g
Protein:
9
g
Tłuszcz:
22
g
Słowo kluczowe
babka z białą czekoladą, babka z migdałami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!