Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Babka trójkolorowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą babkę w trzech kolorach i trzech smakach.
4.41
z
10
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
350
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę keksową o długości 30 cm i szerokości około 10 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę trójkolorową
250
g
masła
(miękkiego )
150
g
cukru
((3/4 szklanki) )
4
jajka
(rozmiar L)
100
ml
mleka
375
g
mąki pszennej
((2,5 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
łyżeczki
gorzkiego kakao
3
łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
1
łyżka
cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić trójkolorową babkę krok po kroku
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
250 g masła,
150 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
375 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
4 jajka
Wsyp mąkę na zmianę z mlekiem i krótko zmiksuj - nie mieszaj za długo, tylko do połączenia.
100 ml mleka
Podziel ciasto na trzy mniej więcej równe części.
Do jednej dodaj gorzkie kakao, do drugiej kawę, a do trzeciej cukier waniliowy - zmieszaj.
3 łyżeczki gorzkiego kakao,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka cukru waniliowego
Formę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Nakładaj łyżką na zmianę ciasto - tworząc łatki.
Na koniec lekko wyrównaj wierzch ciasta.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
350
kcal
Weglowodany:
33
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
21
g
Słowa kluczowe
kolorowa babka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!