Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Babka z awokado przepis
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjną wilgotną babkę z awokado.
4.80
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Kalorie
344
kcal
Wyposażenie
Forma do babki z kominkiem, albo podłużna forma keksowa o długości około 25-30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę z awokado
1
awokado
(dojrzałe (takie około 220 g))
1
łyżka
soku z cytryny
50
ml
kefiru
(/maślanki/jogurtu naturalnego)
200
g
cukru
((1 szklanka) )
225
g
masła
(miękkiego )
4
jajka
( - użyłam rozmiar L)
350
g
mąki pszennej
((2 i 1/3 szklanki) )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczki
sody oczyszczonej
50
g
migdałów
(zmielonych (ostatecznie można pominąć))
składniki na lukier do babki
150
g
cukru pudru
((1 szklanka) )
4-5
łyżek
soku z cytryny
pistacje
(posiekane do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić babkę z awokado
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki oddziel miąższ od skórki, pokrój go na mniejsze kawałki.
1 awokado
Dodaj do awokado sok z cytryny oraz kefir lub maślankę i zmiksuj na jednolitą masę.
1 łyżka soku z cytryny,
50 ml kefiru
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
225 g masła,
200 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i mielonymi migdałami.
350 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczki sody oczyszczonej,
50 g migdałów
Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i krótko miksuj.
4 jajka
Dodaj mus z awokado i krótko zmiksuj.
Wsyp w dwóch, trzech porcjach mąkę i miksuj tylko do połączenia składników - nie miksuj za długo, bo babka po upieczeniu będzie twarda.
Przelej ciasto do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.
Aby przygotować lukier dodawaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - aż lukier nabierze lekko lejącej konsystencji.
150 g cukru pudru,
4-5 łyżek soku z cytryny
Polej lukrem babkę i posyp ją posiekanymi pistacjami.
pistacje
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
344
kcal
Weglowodany:
42.5
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
17
g
Błonnik:
1.3
g
Słowa kluczowe
awokado ciasto, babka awokado, ciasto z awokado
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!