Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Bazyliowa drożdżówka z twarogiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe ciasto drożdżowe z twarogiem, truskawkami i bazylią.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
2
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
9
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na rozczyn drożdżowy do drożdżówki
15
g
świeżych drożdży
100
ml
mleka
(ciepłego )
1
łyżeczka
cukru
składniki na ciasto drożdżowe
1
jajko
(rozmiar L)
3
łyżki
cukru
50
ml
oleju rzepakowego
250
g
mąki pszennej
((+ trochę do podsypywania) - 1 i 2/3 szklanki)
1
garść
liści bazylii
(zmiksowana lub utarta z łyżeczką cukru pudru)
składniki na nadzienie do drożdżówki
250
g
twarogu sernikowego
ok 3
łyżki
cukru
(- do smaku)
około 250
g
truskawek
( pokrojonych w plasterki)
składniki na bazyliowy lukier do drożdżówki
kilka
dużych liści
bazylii
(utartych z odrobiną cukru pudru)
1
szklanka
cukru pudru
(150 g)
2-3
łyżki
mleka
( - do nadania konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe na drożdżówkę
Składniki rozczynu zmieszaj razem w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
15 g świeżych drożdży,
100 ml mleka,
1 łyżeczka cukru
Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - będzie lekko "luźne".
1 jajko,
3 łyżki cukru,
50 ml oleju rzepakowego,
250 g mąki pszennej,
1 garść liści bazylii
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Jak zrobić drożdżówki z truskawkami i twarogiem
Po pół godziny ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości mniej więcej 20/30 cm - o grubości około 5 mm.
Posmaruj ciasto twarogiem zmieszanym z cukrem i ułóż truskawki.
250 g twarogu sernikowego,
ok 3 łyżki cukru,
około 250 g truskawek
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku tworząc rulon.
Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o wielkości około 3-5 cm (mi wyszło 9 kawałków).
Ułóż ciasto na przygotowanej foremce (użyłam foremkę 24/24 cm) - zachowaj odstępy między kawałkami, aby mogły urosnąć.
Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na godzinę.
Po tym czasie włóż ciasto do piekarnika, włącz temperaturę na 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 40 minut - aż ciasto się ładnie zrumieni.
Jak zrobić lukier z bazylią do drożdżówki
Zmieszaj cukier puder z mlekiem - mleko dodawaj stopniowo, po jednej łyżce.
1 szklanka cukru pudru,
2-3 łyżki mleka
Na koniec dodaj bazylię i wymieszaj.
kilka dużych liści bazylii
Polej lukrem przestudzone ciasto.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto drożdżowe z truskawkami, ciasto z bazylią
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!