Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Bezowy torcik z żurawiną przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny czekoladowy tort bezowy przekładany kremem i frużeliną z żurawiny.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
2
godziny
godzin
30
minuty
minut
Łączny czas
3
godziny
godzin
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia francuska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Duża blacha z piekarnika + papier do pieczenia
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe bezy do tortu
8
białek
(dużych (około 300 ml))
300
g
cukru pudru
1-2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
octu
składniki kremu śmietankowego do tort
250
ml
śmietany kremówki
250
g
mascarpone
2
łyżki
cukru pudru
dodatkowe składniki do tortu bezowego
1
słoik
żurawin
(- konfitura lub frużelina)
tarta gorzka czekolada
1
garść
migdałów
(rozdrobnionych )
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe bezy do tortu
Zmiksuj białka na lekką pianę i wtedy zacznij dodawać po trochu (łyżce) cukier puder chwilę miksując pomiędzy poszczególnymi porcjami.
8 białek,
300 g cukru pudru
Gdy białka będą już gęste i lśniące, dodaj łyżkę kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet i delikatnie połącz.
1-2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu
Na koniec możesz dodać jeszcze jedną łyżkę kakao (jeśli beza jest zbyt delikatnie brązowa) i delikatnie ją wmieszać do masy.
Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 20 cm.
Wyłóż bezę na wyrysowane koła, szybko nadaj kształt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 (termoobieg) i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni.
Piecz bezy przez 2 godziny i 30 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i najlepiej pozostaw tak bezy na całą noc.
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu bezowego
Ubij kremówkę mikserem aż będzie sztywna (uważaj, aby jej nie "przebić", bo możesz zrobić masło ;)).
250 ml śmietany kremówki
Dodaj cukier puder i po łyżce mascarpone - jeszcze chwilę pomiksuj.
2 łyżki cukru pudru,
250 g mascarpone
Połowę kremu wyłóż na blat bezowy.
Na wierzch nałóż trochę żurawiny. Przykryj drugim blatem.
1 słoik żurawin
Wyłóż resztę kremu, udekoruj żurawiną, rozdrobionymi migdałami i tartą czekoladą.
tarta gorzka czekolada,
1 garść migdałów
Torcik przechowuj w lodówce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
czekoladowa beza, tort bezowy czekoladowy
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!