Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Biszkopt bezglutenowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na biszkopt ziemniaczano-kurkurydziany bez glutenu.
4.93
z
14
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
18
Kalorie
300
kcal
Wyposażenie
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na bezglutenowy biszkopt do tortu
6
białek
(- z jajek rozmiar L)
6
żółtek
200
g
cukru
((1 szklanka) )
1
opakowanie
cukru waniliowego
(- takie mniejsze lub łyżeczka ekstraktu waniliowego)
120
g
mąki kukurydzianej
((3/4 szklanki) )
120
g
mąki ziemniaczanej
((3/4 szklanki) )
4
łyżki
oleju
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowy biszkopt do tortu
Zacznij miksować białka, gdy się spienią wsyp powoli cukier i cukier waniliowy - miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.
6 białek,
200 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego
W tym czasie przesiej przez sito mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną - dokładnie wymieszaj.
120 g mąki kukurydzianej,
120 g mąki ziemniaczanej
Do ubitej piany dodaj żółtka i olej - delikatnie wymieszaj.
6 żółtek,
4 łyżki oleju
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki zostaw czyste.
Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź i nie wyciągaj go z formy aż zupełnie wystygnie (w trakcie biszkopt opadnie na środku).
Ostrożnie obkrój ciasto dookoła boków.
Przetnij na blaty - ja przekroiłam go na 3 części.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
300
kcal
Weglowodany:
48
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
9
g
Błonnik:
1
g
Słowo kluczowe
bezglutenowy biszkopt, biszkopt bez glutenu
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!