Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Bułeczki semlor przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne szwedzkie bułeczki drożdżowe z migdałami i bitą śmietaną.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
1
hour
godz
20
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasto drożdżowe
Kuchnia
Kuchnia skandynawska
Porcje
9
Kalorie
452
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto kardamonowe
25
g
świeżych drożdży
125
ml
mleka
(zimnego !)
75
g
cukru
(- 1/3 szklanki)
1
łyżka
kardamonu
(mielonego)
1
jajko
( rozmiar L)
325
g
mąki pszennej
(- 2 lekko czubate szklanki + do podsypywania)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
100
g
masła
(miękkiego)
składniki na masę migdałową do bułeczek semlor
100
g
migdałów
(- 1 szklanka)
100
g
cukru
(- pół szklanki)
100
ml
mleka
1
szczypta
kardamonu
składniki na bitą śmietanę do bułeczek
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - użyłam 30%)
1
łyżka
cukru pudru
dodatkowe składniki do bułeczek
1
jajko
1
łyżka
wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do bułeczek semlor
Do misy miksera wlej zimne mleko i dodaj drożdże - wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
125 ml mleka,
25 g świeżych drożdży
Dodaj do miski cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajko, kardamon i miękkie masło w kawałkach.
75 g cukru,
1 jajko,
325 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli,
100 g masła,
1 łyżka kardamonu
Zagnieć ciasto - będzie lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki.
Przykryj miskę z ciastem i odstaw na 10 minut.
Posyp lekko blat mąką, wyjmij ciasto i krótko zagnieć.
Podziel ciasto na 9 części - możesz też na 8.
Z każdej utocz bułeczkę.
Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między bułeczkami.
Przykryj bułeczki ściereczka i odstaw na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Jak zrobić masę migdałową do bułek semlor
Gdy bułeczki wyrastają przygotuj masę migdałową.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół)/
Na blachę wysyp migdały i piecz je przez około 8 minut.
100 g migdałów
Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i ostudź.
Do malaksera włóż ostudzone migdały, dodaj cukier i mleko - zmiksuj wszystko razem na masę migdałową.
100 g cukru,
100 ml mleka
Podwyższ temperaturę piekarnika do 225 stopni (tryb góra-dół).
Jajko roztrzep widelcem razem z łyżką wody.
1 jajko,
1 łyżka wody
Posmaruj jajkiem wierzch bułeczek.
Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 12 minut.
Po upieczeniu bułeczki ostudź.
Bułeczki semlor - wykończenie
Zetnij bułeczkom wierzchy i lekko wydrąż środki.
Dodaj wydrążone ciasto do masy migdałowej i dokładnie razem połącz.
Nałóż masę migdałową do środka wydrążonych bułeczek.
Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
250 ml śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru
Przełóż bitą śmietanę do woreczka z tylką gwiazdką.
Wyciśnij bitą śmietanę na wierzch bułeczek.
Przykryj bułeczki odciętymi górami i na koniec posyp cukrem pudrem.
Notatki
Podaję przybliżoną kaloryczność dla jednej sztuki przy przygotowaniu 9 bułeczek.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
452
kcal
Weglowodany:
47
g
Protein:
9
g
Tłuszcz:
26
g
Słowa kluczowe
drożdżówki z migdałami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!