Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Bułeczki z jabłkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżówki wypełnione jabłkami.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
4
godziny
godzin
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
4
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
,
Ciasto drożdżowe
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Calories
250
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek
250
ml
mleka
(ciepłego )
15
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
(do drożdży)
60
g
masła
(rozpuszczonego)
400
g
mąki pszennej
((3 i 2/3 szklanki) )
50
g
cukru
((1/4 szklanki) )
1
jajko
( rozmiar L)
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego)
składniki na nadzienie z jabłek do bułeczek
1,5
kg
jabłek
50
g
cukru
((1/4 szklanki) - lub do smaku)
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego)
dodatkowe składniki do posmarowania bułeczek
2
łyżki
masła
1
łyżka
miodu
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z jabłkami
Drożdże rozkrusz i zmieszaj z łyżeczką cukru, wlej mleko i wymieszaj.
250 ml mleka,
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru
Rozczyn drożdżowy przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misce umieść mąkę, masło, jajko, cukier oraz cynamon.
60 g masła,
400 g mąki pszennej,
50 g cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka cynamonu
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
W tym czasie przygotuj nadzienie z jabłek.
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
1,5 kg jabłek
Pokrój jabłka w kostkę - niezbyt drobną.
Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier oraz cynamon i smaż na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i częściowo się rozpadną.
50 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu
Jeśli trzeba to możesz dosłodzić jabłka.
Odstaw do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć - staraj się nie dodawać do niego za dużo mąki, bo straci na puszystości.
Podziel ciasto na 12 mniej więcej równych części.
Każdą delikatnie rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż kopiastą łyżkę jabłek i dokładnie sklej.
Dużą formę albo blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem, układaj bułeczki, tak aby się lekko dotykały.
Formę z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut aby lekko podrosły.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni - tryb góra/dół.
Piecz bułeczki przez około 25-30 minut - aż będą ładnie rumiane.
W miseczce rozpuść razem dwie łyżki masła oraz łyżkę miodu.
2 łyżki masła,
1 łyżka miodu
Bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika posmaruj po wierzchu rozpuszczonym masłem i miodem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
250
kcal
Weglowodany:
36
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
9
g
Słowo kluczowe
drożdżówki z jabłkami, z jabłkami bułeczki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!