Zaczyn wlej do szerokiej, wysokiej plastikowej miski.
przekazana porcja ciasta
Dodaj 250 g cukru (nie mieszaj).
Przykryj ściereczką.
krok drugi - wtorek:
Wlej 250 ml mleka - nie mieszaj.
krok trzeci - środa:
Dodaj 250 g mąki - nie mieszaj.
krok czwarty - czwartek:
Zamieszaj drewnianą łyżką - rano, w południe i wieczorem (ja zamieszałam tylko wieczorem, bo zapomniałam).
krok piąty - piątek:
Dodaj 250 g cukru - nie mieszaj.
krok szósty - sobota:
Zamieszaj drewnianą łyżką.
Podziel na 4 równe części - trzy z nich rozdaj dalej.
krok siódmy - niedziela:
Dodaj pozostałe składniki (bez jabłek i czekolady).
150 ml oleju, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka cynamonu, 250 g mąki pszennej
Dokładnie wymieszaj, dodaj starte jabłko, czekoladę i ewentualnie cynamon.
2 jabłka, 50 g gorzkiej czekolady
Przełóż do przygotowanej foremki o średnicy około 22 cm.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu możesz ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Uwagi
Ciasto należy trzymać w plastikowej misce i mieszać tylko drewnianą lub plastikową łyżką (nie można metalową). Trzymamy je w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.