Przepis na chlebek watykański

Chlebek watykański to jedno z ciast „łańcuszków”, czyli takich przekazywanych porcjami dalej.

Ja swój przywiozłam z pracy i muszę przyznać, że mimo tego, że nie bardzo się do niego przykładałam (byłam troszkę na bakier z instrukcją wykonania ;)), to i tak ciasto wyszło bardzo fajne (lepsze niż myślałam).

Podobno to ciasto pochodzi z Watykanu i ma przynosić szczęście.

Teoretycznie można go upiec raz w życiu – jestem ciekawa, czy za złamanie tej zasady będą „gromy z nieba” ;)

Gdyby kiedyś „wpadło” Wam w ręce to ciasto – nie wiem czemu nazywane chlebkiem – to koniecznie je upieczcie.

Teraz podaję przepis jako ciekawostkę :)

Jak zrobić chlebek papieski?

Potrzebujecie do niego zaczynu ciasta, do którego codziennie dodajecie jakiś składniki.

Potem przed pieczeniem dodajecie do ciasta tarte jabłko oraz posiekaną czekoladę.

Część ciasta podajecie dalej dla następnej osoby, aby też upiekła taki chlebek watykański.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


chlebek papieski

chlebek watykański

chlebek papieski

Chlebek watykański przepis do druku

Chlebek watykański

Wypieki Beaty
Przepis na nietypowe ciasto łańcuszek z jabłkami i czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
7 d
Czas całkowity 7 d 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki

Instrukcja
 

poniedziałek:

  • Zaczyn wlej do szerokiej, wysokiej plastikowej miski.
  • Dodaj 250 g cukru (nie mieszaj).
  • Przykryj ściereczką.

wtorek:

  • Wlej 250 ml mleka - nie mieszaj.
    250 ml mleka

środa:

  • Dodaj 250 g mąki - nie mieszaj.

czwartek:

  • Zamieszaj drewnianą łyżką - rano, w południe i wieczorem (ja zamieszałam tylko wieczorem, bo zapomniałam).

piątek:

  • Dodaj 250 g cukru - nie mieszaj.

sobota:

  • Zamieszaj drewnianą łyżką.
  • Podziel na 4 równe części - trzy z nich rozdaj dalej.

niedziela:

  • Dodaj pozostałe składniki (bez jabłek i czekolady).
  • Dokładnie wymieszaj, dodaj starte jabłko, czekoladę i ewentualnie cynamon.
    2 jabłka, 50 g gorzkiej czekolady
  • Przełóż do przygotowanej foremki o średnicy około 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).

Notatki

Ciasto należy trzymać w plastikowej misce i mieszać tylko drewnianą lub plastikową łyżką (nie można metalową). Trzymamy je w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!