Chlebek watykański to jedno z ciast „łańcuszków”, czyli takich przekazywanych porcjami dalej.

Ja swój przywiozłam z pracy i muszę przyznać, że mimo tego, że nie bardzo się do niego przykładałam (byłam troszkę na bakier z instrukcją wykonania ;)), to i tak ciasto wyszło bardzo fajne (lepsze niż myślałam).

Podobno to ciasto pochodzi z Watykanu i ma przynosić szczęście.

Teoretycznie można go upiec raz w życiu – jestem ciekawa, czy za złamanie tej zasady będą „gromy z nieba” ;)

Gdyby kiedyś „wpadło” Wam w ręce to ciasto – nie wiem czemu nazywane chlebkiem – to koniecznie je upieczcie.

Teraz podaję przepis jako ciekawostkę :)

chlebek papieski1

chlebek papieski3

chlebek papieski2

Chlebek watykański

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • przekazana porcja ciasta
  • 500 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 starte jabłka
  • pół rozdrobionej gorzkiej czekolady
  • ewentualnie łyżeczka cynamonu

Instrukcja
 

poniedziałek:

  • Zaczyn wlej do szerokiej, wysokiej plastikowej miski.
  • Dodaj 250 g cukru (nie mieszaj).
  • Przykryj ściereczką.

wtorek:

  • Wlej 250 ml mleka - nie mieszaj.

środa:

  • Dodaj 250 g mąki - nie mieszaj.

czwartek:

  • Zamieszaj drewnianą łyżką - rano, w południe i wieczorem (ja zamieszałam tylko wieczorem).

piątek:

  • Dodaj 250 g cukru - nie mieszaj.

sobota:

  • Zamieszaj drewnianą łyżką.
  • Podziel na 4 równe części - trzy z nich rozdaj dalej.

niedziela:

  • Dodaj pozostałe składniki (bez jabłek i czekolady).
  • Dokładnie wymieszaj, dodaj starte jabłko, czekoladę i ewentualnie cynamon.
  • Przełóż do przygotowanej foremki o średnicy około 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).

Notatki

Ciasto należy trzymać w plastikowej misce i mieszać tylko drewnianą lub plastikową łyżką (nie można metalową). Trzymamy je w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!