Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Chrust lany przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prosty chrust lany przez woreczek na gorący tłuszcz.
4.60
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
20
minut
minut
Czas całkowity
40
minut
minut
Danie
Deser
,
Tłusty Czwartek
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na lany chrust
3
żółtka
( - z jajek rozmiar L)
3
białka
1
opakowanie
cukru waniliowego
(ok 16 g albo łyżka domowego cukru waniliowego)
200
g
mąki pszennej
(przesianej przez sitko - 1 i 1/3 szklanki)
150
ml
mleka
1
szczypta
soli
1
łyżka
wódki
( lub spirytusu (aby tłuszcz zbytnio nie wsiąkał w ciasto, opcjonalnie może to być też ocet))
cukier puder
(do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić chrust lany krok po kroku
Żółtka utrzyj z cukrem i solą na puszystą masę.
3 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szczypta soli
Dodaj do nich mąkę na zmianę z mlekiem, na koniec dodaj alkohol.
200 g mąki pszennej,
150 ml mleka,
1 łyżka wódki
Białka ubij aż będą sztywne.
3 białka
Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do woreczka, odetnij końcówkę rogu (nie rób zbyt dużego otworu).
Olej rozgrzej w szerokim rondlu (jeśli masz termometr, to podgrzej do temperatury około 180 stopni).
Za pomocą woreczka wyciskaj na gorący tłuszcz fantazyjne kształty (pamiętaj, że delikatnie urosną).
Smaż na rumiano z obydwu stron.
Po usmażeniu odsącz na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem.
cukier puder
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
chrust, ciasto lejkowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!