3/4łyżeczkiprzyprawy do dyni(- opcjonalnie przyprawy do piernika)
90gczekolady(posiekanej lub czekoladowych kropelek(pół szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka dyniowe z czekoladą
Jeśli twoje puree z dyni jest z tych wilgotnych, to wyłóż ręcznikiem papierowym sitko i przełóż do niego puree - poczekaj z pół godziny, aż odcieknie.
90 g puree z dyni
Masło zmieszaj z obydwoma cukrami, wanilią i puree z dyni.
115 g masła, 50 g cukru trzcinowego, 100 g cukru kryształu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
190 g mąki pszennej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 3/4 łyżeczki przyprawy do dyni
Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj łyżką.
Wsyp czekoladę i wymieszaj.
90 g czekolady
Wstaw ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny, aby się schłodziło.
Po schłodzeniu nabieraj łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego - tocz z nich kulki w dłoniach.
Ułóż ciasteczka na blaszce do pieczenia zostawiając wokół nich trochę odstępu.
Lekko spłaszcz kulki łyżką lub spodem dłoni.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Uwagi
Aby przygotować przyprawę do dyni zmieszaj razem - 4 łyżki mielonego cynamonu, 3 łyżeczki mielonego imbiru, 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego oraz pół łyżeczki mielonych goździków. Przyprawę przechowuj w słoiczku. Możesz dodawać ją do wszelkich wypieków dyniowych - i nie tylko :)