Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasteczka speculoos i krem speculoos przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe korzenne ciasteczka speculoos oraz krem korzenny.
4.34
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
14
minuty
minut
Łączny czas
44
minuty
minut
Rodzaj
Ciasteczka
,
Przetwory
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
, Kuchnia skandynawska
Porcje
2
blachy
Calories
345
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na przyprawę do ciasteczek korzennych:
1
łyżka
mielonego cynamonu
1,5
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
1
łyżeczka
mielonych goździków
1
łyżeczka
mielonego imbiru
1/4
łyżeczki
mielonego kardamonu
1/4
łyżeczki
mielonego białego pieprzu
1/4
łyżeczki
mielonego anyżu
składniki na domowe ciasteczka speculoos:
185
g
mąki pszennej
((1 i 1/4 szklanki) )
3,5
łyżeczki
przyprawy do ciasteczek
( - bardziej płaskie niż czubate)
115
g
masła
(miękkiego )
100
g
cukru
(- pół szklanki)
1
jajko
(- rozmiar L)
składniki na domowy krem speculoos:
około 230-250
g
ciasteczek speculoos
około 100
ml
zagęszczonego niesłodzonego mleka
((trochę mniej niż pół szklanki) )
75
g
zagęszczonego słodzonego mleka
((1/4 szklanki) (z puszki lub tubki))
50
g
masła
(miękkiego )
Instrukcja
Jak zrobić domowe ciasteczka speculoos
Przygotuj przyprawę przez zmieszanie razem wszystkich składników.
1 łyżka mielonego cynamonu,
1,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka mielonych goździków,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
Do misy miksera włóż miękkie masło oraz cukier i zmiksuj na wysokich obrotach.
115 g masła,
100 g cukru
Do mąki dodaj przyprawę i dokładnie wymieszaj.
185 g mąki pszennej,
3,5 łyżeczki przyprawy do ciasteczek
Dodaj do masła jajko i zmiksuj.
1 jajko
Wsyp mąkę z przyprawą i zmiksuj.
Na koniec krótko zagnieć całość, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez kilka godzin - ja zostawiłam na całą noc.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na cienki placek i potnij radełkiem, albo wytnij foremkami do ciastek.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 12-14 minut.
Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze trochę miękkie, ale robią się chrupiące jak ostygną.
Jak zrobić domowy krem speculoos z ciasteczek korzennych
Aby przygotować krem z ciasteczek przełóż połowę z nich do malaksera (albo do mocnego worka) i dokładnie rozkrusz aż będą drobne.
około 230-250 g ciasteczek speculoos
Dodaj słodzone mleko zagęszczone, masło oraz mleko niesłodzone (możesz wlać najpierw połowę, a resztę dodać do odpowiedniej konsystencji).
75 g zagęszczonego słodzonego mleka,
50 g masła,
około 100 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
Krem przechowuj w lodówce.
Uwagi
Kaloryczność gotowego kremu - przy produktach które ja użyłam to mniej więcej 360 cal w 100 g.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
345
kcal
Weglowodany:
38
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
ciasteczka korzenne, krem speculoos
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!