Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciastka twarogowo-truskawkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka twarogowe z truskawkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
30
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na twarogowe ciasto na ciasteczka
250
g
twarogu sernikowego
(w temperaturze pokojowej)
230
g
masła
(miękkiego )
300
g
mąki pszennej
(przesianej - 2 szklanki)
0,5
łyżeczki
soli
składniki na nadzienie z twarogu
250
g
twarogu sernikowego
50
g
cukru pudru
(1/3 szklanki lub do smaku)
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
dodatkowe składniki do ciasteczek
cukier puder
(do posypania)
dżem
(lub konfitura truskawkowa)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto twarogowe na ciasteczka
Zmiksuj twaróg z masłem, aż dobrze się połączą.
250 g twarogu sernikowego,
230 g masła
Dodaj porcjami mąkę z solą i miksuj do połączenia.
300 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki soli
Blat wysyp cukrem pudrem, wyłóż na niego ciasto .
Lekko zagnieć, podziel na 4 części, każdą lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30-60 minut.
Jak zrobić ciastka twarogowe
Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.
250 g twarogu sernikowego,
50 g cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Schłodzone ciasto wyjmij na blat wysypany mąką, posyp z wierzchu odrobiną mąki i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
Wykrój z ciast kwadraty lub trójkąty, na każdy nałóż trochę twarogu i po łyżeczce dżemu truskawkowego.
dżem
Złóż koperty lub zwiń rogaliki.
Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do zrumienienia).
Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasteczka z truskawkami, ciastka twarogowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!