Jak zrobić francuskie ciastka z mascarpone i truskawkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni ℃ (termoobieg) lub 210 stopni ℃ w trybie góra-dół.
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 20-30 minut wcześniej.
ok 300 g ciasta francuskiego
Krok 2 - przygotowanie ciastek
Rozwiń je przełóż na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i zdejmij papier, w który był zawinięty.
Ostrym nożem przekrój ciasto na mniej więcej dwa równe paski wzdłuż dłuższego boku.
Przekrój paski na pół - tak aby uzyskać w sumie 8 kawałków ciasta.
Możesz teraz złożyć kawałki ciasta na pół tworząc trójkąty - wtedy dobrze jest je lekko docisnąć, aby ciasto się lekko zlepiło. Możesz też piec ciastka w postaci kwadratów/prostokątów.
Piecz ciastka przez około 20-25 minut - aż ciastka będą rumiane i mocno urosną.
Po upieczeniu ostudź ciastka.
Krok 3 - przekładanie ciastek
Ostudzone ciastka przekrój ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) na pół.
Mascarpone, kremówkę, cukier i wanilię przełóż do wyższej miski.
250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 50 g cukru pudru, ekstrakt waniliowy
Zmiksuj je razem na gęsty krem.
Jeśli masz tylki do wyciskania kremu, to przełóż krem do woreczka cukierniczego z tylką.
Wyciśnij lub nałóż krem na ciastka.
Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
ok. 300 g truskawek
Nałóż owoce na krem.
Przykryj wierzchem z ciasta i na koniec posyp cukrem pudrem.