Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Przykryj rozczyn i odstaw na około 15 minut, aby zaczął pracować.
10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml mleka
W tym czasie do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, resztę cukru, miękkie masło oraz gałkę muszkatołową (zamiast niej możesz użyć cynamon).
450 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i wyłóż je do przygotowanej blachy (wyłożonej papierem do pieczenia). Rozciągnij ciasto na całą powierzchnię - będzie dość cienkie.
Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około 15 minut.
Włącz piekarnik na 200 stopni - tryb góra-dół.
W tym czasie jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na niedużą kostkę.
3 jabłka
Jajko rozmieszaj ze śmietaną i posmaruj wierzch ciasta.
1 jajko, 1 łyżka śmietany
Na to wyłóż jabłka.
Posyp jabłka cukrem trzcinowym i posyp odrobiną cynamonu oraz płatkami migdałowymi.
Podpiecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez kolejne 15 minut - aż ciasto będzie rumiane.
Po upieczeniu lekko ostudź i podaj jeszcze ciepłe :)
Uwagi
Jeśli jabłka nie są mocno słodkie, to możesz ciasto dodatkowo polać odrobiną lukru. Wystarczy pół szklanki cukru pudru zmieszać z 1-3 łyżkami mleka. Mleko dodajemy po łyżce i mieszamy.