Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto balladyna z malinami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z mascarpone i malinami w galaretce malinowej.
4.60
z
15
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
40
minut
minut
6
hours
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
196
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm - z wysokimi ściankami.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
70
g
mąki pszennej
(- pół szklanki)
70
g
mąki ziemniaczanej
2
łyżki
gorzkiego kakao
(- ok 15 g)
składniki na krem do ciasta balladyna
500
g
serka mascarpone
(schłodzonego)
500
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - użyłam 30%)
ok 70
g
cukru pudru
(- pół szklanki - lub do smaku)
2
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę zimnej wody - tyle aby lekko zakryła żelatynę)
ok 250
g
malin
(świeżych)
składniki na galaretkę z malinami
2
opakowania
galaretki malinowej
700
ml
wody
(gorącej - do galaretki)
ok 400
g
malin
(- użyłam mrożone)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy biszkopt do ciasta
Białka lekko zmiksuj i w trakcie wsyp cukier - miksuj kilka minut, aż białka staną się bardzo gęste i białe.
4 białka,
200 g cukru
Przesiej przez sitko obydwie mąki i gorzkie kakao.
70 g mąki pszennej,
70 g mąki ziemniaczanej,
2 łyżki gorzkiego kakao
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Dodaj mąkę i zmieszaj delikatnie tylko do połączenia.
Foremkę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, ale boki zostaw puste.
Wlej biszkopt i wyrównaj.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt dobrze ostudź - najlepiej upiec go dzień wcześniej - a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem do ciasta balladyna
Serek mascarpone przełóż do większej miski, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
500 g serka mascarpone,
ok 70 g cukru pudru
Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż krem stanie się gęsty.
500 ml śmietany kremówki
Sprawdź słodkość kremu i jeśli chcesz to daj więcej cukru pudru.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 minuty. Gdy napęcznieje podgrzej ją krótko do płynnego stanu.
2 łyżeczki żelatyny
Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki kremu i wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty kremu mascarpone i szybko zmiksuj.
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą umieść spodni blat biszkoptu.
Jeśli chcesz to go nasącz - ja użyłam wodę zmieszaną z dwoma łyżeczkami cukru i odrobiną soku z cytryny.
Wyłóż na biszkopt mniej więcej połowę kremu i wetnij w niego świeże maliny.
Wyłóż resztę kremu.
Przykryj ciasto drugim blatem biszkoptu - jego też możesz lekko nasączyć.
Jak zrobić galaretkę z malinami
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj.
2 opakowania galaretki malinowej,
700 ml wody
Dodaj maliny - jeśli masz je mrożone, to nie rozmrażaj ich wcześniej.
ok 400 g malin
Odstaw galaretkę do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy galaretka z malinami będzie już tężeć przelej ją na wierzch ciast balladyna i schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
Film
Notatki
Przy pokrojeniu ciasta na 24 porcje jeden kawałek będzie miał około 262 kalorie.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
196
kcal
Weglowodany:
19
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
12
g
Słowa kluczowe
balladyna z malinami, ciasto czekoladowe z mascarpone
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!