Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto bananowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i wilgotne ciasto z bananami idealne o każdej porze dnia.
4.02
z
133
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
11
Calories
265
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia - moja miała 30 cm. Jeśli masz krótszą, to wydłuż odrobinę czas pieczenia.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto bananowe
110
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
2
jajka
(rozmiar L - roztrzepane widelcem )
3
banany
(dojrzałe, rozgniecione widelcem, około 300 g )
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
(lekko czubate albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
0,5
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
(opcjonalnie)
1
łyżeczka
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić ciasto bananowe krok po kroku
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę - ucieraj długo - aż masło będzie białe.
110 g masła,
150 g cukru pudru
Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka i wanilię - wymieszaj.
2 jajka,
3 banany,
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodaj banany do masy maślanej i zmiksuj na wolnych obrotach.
Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
225 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu
Krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół albo 170 stopni na termoobiegu) przez około 60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
265
kcal
Weglowodany:
42
g
Protein:
3.5
g
Tłuszcz:
10
g
Błonnik:
1.2
g
Słowo kluczowe
bananowe ciasto, ciasto bananowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!