Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Ciasto biszkoptowe z jabłkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekkie biszkoptowe ciasto z jabłkami i borówkami.
4.67
z
15
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na puszyste ciasto biszkoptowe z owocami
1
szklanka
mąki pszennej
(- 150 g)
0,5
szklanki
mąki ziemniaczanej
(- 90 g)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
4
jajka
(- rozmiar L)
1
szklanka
cukru
(- 200 g)
100
g
masła
(rozpuszczonego )
4
łyżki
oleju
1
łyżka
cukru waniliowego
( lub ekstraktu waniliowego)
około 600
g
jabłek
((użyłam 2 bardzo duże jabłka, garść borówek i trochę czerwonych porzeczek))
cukier puder
( do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić biszkoptowe ciasto z jabłkami
Jajka zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą, gęstą masę.
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego
Obydwie mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
1 szklanka mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuść, przestudź i zmieszaj z olejem.
100 g masła,
4 łyżki oleju
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko w plasterki.
około 600 g jabłek
Do masy jajecznej wsyp porcjami mąkę, dodaj masło i krótko zmiksuj.
Dadaj do masy około 2/3 owoców i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
Na wierzchu ułóż resztę jabłek i ewentualnie drobne owoce.
Piecz w 180 stopniach tryb góra/dół (lub w 170 z termoobiegiem) przez około 50 -60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
biszkopt z jabłkami, maślany biszkopt z owocami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!