Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto brzoskwiniowa panienka przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na kremowe ciasto z mascarpone i brzoskwiniami w puszce z owocową galaretką.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
12
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
52
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
295
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt
2
białka
(z jajek L)
2
żółtka
75
g
cukru
(1/3 szklanki)
50
g
migdałów
(mielonych - 0,5 szklanki)
75
g
maku w ziarnach
(0,5 szklanki)
50
g
wiórek kokosowych
(0,5 szklanki)
składniki na krem
500
g
serka mascarpone
(schłodzonego)
200
g
białej czekolady
500
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
cukier puder
(opcjonalnie do smaku - ja nie dawałam)
2
łyżeczki
żelatyny
(plus trochę zimnej wody do jej rozpuszczenia)
ok 400
g
brzoskwiń
(z puszki)
składniki na wierzch
2
opakowania
galaretki brzoskwiniowej
1
litr
wrzącej wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto brzoskwiniowa panienka krok po kroku
Krok 1 - wstępne przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw puste i suche.
Krok 2 - przygotowanie biszkopta z makiem
Białka zmiksuj przez kilka minut z cukrem aż nabiorą białej barwy i będą gęste.
2 białka,
75 g cukru
Dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach miksera lub wymieszaj łyżką.
2 żółtka
Dodaj mielone migdały i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
50 g migdałów
Dodaj mak oraz wiórki kokosowej i już tylko delikatnie wymieszaj łyżką.
75 g maku w ziarnach,
50 g wiórek kokosowych
Przełóż masę biszkoptową do formy i rozprowadź równą warstwą.
Piecz w gorącym piekarniku przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Możesz dodatkowo nasączyć delikatnie biszkopt syropem po brzoskwiniach, albo lekko osłodzoną wodą.
Krok 3 - przygotuj krem z brzoskwiniami
Białą czekoladę połam i rozpuść - ja ją rozpuszczam w kąpieli wodnej - ostudź.
200 g białej czekolady
Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę.
ok 400 g brzoskwiń
Serek mascarpone przełóż do dużej miski, dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj razem do połączenia.
500 g serka mascarpone
Wlej powoli zimną kremówkę i zmiksuj całość na wysokich obrotach przez kilka minut - aż otrzymasz gęsty krem.
500 ml śmietany kremówki
Spróbuj teraz krem i jeśli lubisz bardziej słodkie smaki, to dodaj porcjami cukier puder miksując krótko.
cukier puder
Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej (ja ją grzeję około 10-20 sekund w mikrofalówce), dodaj do niej 1-2 łyżki kremu i wymieszaj dokładnie.
Wlej żelatynę do reszty kremu i od razu zmiksuj na wysokich obrotach.
Dodaj do kremu pokrojone brzoskwinie i wymieszaj.
Przełóż krem na biszkopt i schowaj ciasto do lodówki.
Krok 4 - przygotowanie wierzchu
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj.
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
1 litr wrzącej wody
Odstaw galaretkę do zupełnego wystudzenia i lekkiego stężenia.
Gdy galaretka będzie już gęstnieć przelej ją na wierzch ciasta i schowaj całość do lodówki na około 4 godziny, tak aby galaretka zupełnie zastygła.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki produktów, lub wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
295
kcal
Weglowodany:
20
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
22
g
Słowo kluczowe
bezglutenowy biszkopt z kremem, ciasto z brzoskwiniami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!