Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto góra lodowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na popularne czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i biszkoptami.
5
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
30
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
290
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt do ciasta
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
100
g
cukru
((pół szklanki) )
100
g
mąki pszennej
((2/3 szklanki) )
2
łyżki
gorzkiego kakao
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
3
łyżki
zimnej wody
składniki na krem budyniowy do ciasta góra lodowa
750
ml
mleka
2
budynie waniliowe
( bez cukru po 40 g)
2
żółtka
1
łyżka
cukru z wanilią
50
g
cukru
((1/4 szklanki) )
200
g
masła
(miękkiego)
składniki na polewę z mleka w proszku do ciasta
około 220
g
pełnego mleka w proszku
((2 szklanki) (niegranulowanego))
200
g
masła
0,5
szklanki
wody
50
g
cukru
((1/4 szklanki) )
2
łyżki
gorzkiego kakao
mleko
(opcjonalnie - do konsystencji)
nasączenie do ciasta góra lodowa
1
szklanka
kawy
(ostudzonej - ja swoją posłodziłam dodatkowo 2 łyżeczkami erytrolu)
dodatkowo do ciasta góra lodowa
około 150-200
g
biszkoptów
(okrągłych )
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta
Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
4 białka,
100 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
100 g mąki pszennej,
2 łyżki gorzkiego kakao,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj łopatką.
Dodaj zimną wodę i delikatnie wymieszaj.
3 łyżki zimnej wody
Przełóż ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm i piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 30 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Zimny biszkopt przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem budyniowy do góry lodowej
Odlej około 2/3 szklanki mleka i rozpuść w nim dwa budynie, dodaj żółtka i wymieszaj (w ostateczności można zrezygnować z żółtek).
750 ml mleka,
2 budynie waniliowe,
2 żółtka
Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
1 łyżka cukru z wanilią,
50 g cukru
Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i mieszaj całość aż będzie gęste.
Zdejmij budyń z palnika, na wierzchu ułóż folię spożywczą - tak aby dotykała budyniu - i odstaw do wystudzenia (w temperaturze pokojowej).
Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut.
200 g masła
Zeskrob masło z boków miski i zacznij dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Ciasto góra lodowa - złożenie:
W blaszce ułóż jeden z blatów biszkopta.
Nasącz go ostudzoną kawą (może to też być kawa inka).
1 szklanka kawy
Wyłóż połowę kremu budyniowego.
Na krem połóż drugi blat biszkopta i jego również nasącz kawą.
Wyłóż resztę kremu.
Biszkopty zetnij trochę, tak aby mogły stać i powtykaj je w krem budyniowy.
około 150-200 g biszkoptów
Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia.
Jak zrobić polewę mleczną na ciasto góra lodowa
W rondelku rozpuść masło razem z cukrem i wodą.
200 g masła,
0,5 szklanki wody,
50 g cukru
Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Do jeszcze ciepłego masła dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj.
około 220 g pełnego mleka w proszku
Odłóż mniej więcej 1/3 masy i dodaj do niej gorzkie kakao.
2 łyżki gorzkiego kakao
Masa mleczna szybko sztywnieje - wtedy możesz dodać do niej albo trochę mleka, albo podgrzać ją aż stanie się bardziej płynna.
Posmaruj mleczną polewą biszkopty i przestrzeń między nimi.
Na koniec polej czekoladową polewą.
Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto najlepiej wyjąć wcześniej przed podaniem, bo najlepiej smakuje gdy krem budyniowy zmięknie :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
290
kcal
Weglowodany:
24
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
ciasto z kremem budyniowym, ciasto z mlekiem proszku
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!