Dodaj mieszaninę do mleka i gotuj mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstaw do wystudzenia.
Dodaj do budyniu masę karmelową z puszki oraz mascarpone i krótko zmiksuj - do połączenia - schłodź w lodówce przez około godzinę.
200 g masy kajmakowej, 200 g mascarpone
Ciasto jabłkowa bajka - wykończenie:
Biszkopt przekrój na dwa blaty.
Umieść spodni blat w formie, w której był pieczony.
Na nim ułóż połowę jabłek, a na nich połowę kremu karmelowego.
Połóż drugi blat biszkoptu, wyłóż resztę jabłek i resztę kremu.
Żelatynę rozpuść w niedużej ilości wody - tylko tyle, aby ją zakryła.
3 płaskie łyżeczki żelatyny, trochę wody do żelatyny
Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem.
500 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna - odstaw na 2 minutki.
Dodaj do żelatyny 2-3 łyżki bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Przelej tak przygotowaną żelatynę do reszty bitej śmietany i szybko zmiksuj.
Wyłóż śmietanę na wierzch ciasta i schłodź całość w lodówce przez około godzinę.
Przed podaniem posyp wierzch ciasta drobno tartą czekoladą.
30-50 g czekolady
Uwagi
Jeśli chcesz aby krem karmelowy był bardziej stabilny, to możesz dodać do niego żelatyny - użyj 2 łyżeczki żelatyny oraz odrobiny wody. Żelatynę przygotuj podobnie jak do masy śmietankowej.