Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto Kukułka przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne mocno nasączone alkoholem ciasto z kremem śmietankowym.
4.27
z
19
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
4
godziny
godzin
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
4
godziny
godzin
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
26
Calories
307
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy do ciasta kukułka
6
białek
( - rozmiar L)
6
żółtek
200
g
cukru
((1 szklanka) )
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
30
g
mąki ziemniaczanej
((2 łyżki) )
15
g
gorzkiego kakao
((2 łyżki) )
składniki na poncz czekoladowy z wódką
250
ml
wody
4
łyżki
kawy
( rozpuszczalnej - proszku)
100
g
gorzkiej czekolady
100
g
mlecznej czekolady
100
g
cukru
((pół szklanki) - lub do smaku)
120
ml
wódki
składniki na krem śmietankowy do ciasta kukułka
1
litr
śmietany kremówki
(bardzo zimnej - użyłam 30 %)
500
g
serka mascarpone
(zimnego)
około 120
g
cukru pudru
((pół szklanki) - lub do smaku)
2
łyżki
żelatyny
woda
( do żelatyny)
dodatkowe składniki do ciasta kukułka
około 200
g
biszkoptów
(podłużnych )
gorzkie kakao
( do oprószenia)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta kukułka
Zacznij miksować białka, w trakcie dosyp cukier i miksuj tak długo aż białka będą gęste i lśniące.
6 białek,
200 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną i gorzkim kakao.
150 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej,
15 g gorzkiego kakao
Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
6 żółtek
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
Blachę do pieczenia o wielkości 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić poncz czekoladowy do nasączenia ciasta
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, kawę rozpuszczalną oraz połamane czekolady.
250 ml wody,
4 łyżki kawy,
100 g gorzkiej czekolady,
100 g mlecznej czekolady,
100 g cukru
Podgrzej całość aż czekolada się rozpuści, zdejmij z ognia i przestudź.
Do letniego ponczu wlej wódkę i wymieszaj.
120 ml wódki
Jak zrobić krem śmietankowy do ciasta
Żelatynę zalej wodą - tyle aby ją zakryła.
2 łyżki żelatyny,
woda
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
1 litr śmietany kremówki
Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce (10 sekund) lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Tak zahartowaną żelatynę wlej do reszty śmietany i zmiksuj na dużych obrotach.
Dodaj do śmietany po łyżce mascarpone i zmiksuj do połączenia.
500 g serka mascarpone
Ciasto kukułka złożenie:
Biszkopt czekoladowy przetnij na dwa blaty.
Włóż do formy w spód biszkoptu, obficie polej go ponczem czekoladowym i wyłóż mniej więcej 1/3 kremu.
Podłużne biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj ściśle na kremie.
około 200 g biszkoptów
Na biszkopty wyłóż znowu mniej więcej 1/3 masy śmietanowej.
Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem.
Wyłóż resztę kremu.
Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do schłodzenia.
Przed podaniem posyp wierzch ciasta gorzkim kakao.
gorzkie kakao
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
307
kcal
Weglowodany:
28
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
19
g
Błonnik:
0.3
g
Słowo kluczowe
ciasto kukułkowe, ciasto z ponczem czekoladowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!