Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto słonecznikowiec przepis
Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym i karmelizowanym słonecznikiem.
4.63
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
35
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
5
godziny
godzin
35
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt kakaowy
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
140
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
2
łyżki
gorzkiego kakao
składniki na słonecznik karmelizowany
200
g
ziaren słonecznika
(łuskanych)
20
g
masła
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
2
łyżki
mleka
składniki na nasączenie
ok 120
ml
kawy
(u mnie z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
1
łyżeczka
cukru
2
łyżki
amaretto
(opcjonalnie - ja dałam)
składniki na krem kajmakowy do icasta
1
puszka
masy kajmakowej
(u mnie taka o wadze 510 g)
250
g
serka mascarpone
2
łyżeczki
żelatyny
(plus woda do niej)
ok 2/3
porcji
słonecznika karmelizowanego
(lekko zmiksowanego)
składniki na polewę czekoladową
120
ml
śmietany kremówki
100`
g
gorzkiej czekolady
ok 1/3
porcji
słonecznika karmelizowanego
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt kakaowy
Białka zmiksuj lekko i w trakcie dodaj cukier - zwiększ obroty do maksymalnych i miksuj aż białka będą bardzo gęste i białe.
4 białka,
150 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
140 g mąki pszennej,
2 łyżki gorzkiego kakao
Do zmiksowanych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj - albo łopatką albo na najniższych obrotach miksera.
4 żółtka
Wsyp mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić słonecznik karmelizowany
Przełóż ziarna słonecznika do rondelka, dodaj cukier, masło i mleko - podgrzej aż masło i cukier się rozpuszczą.
200 g ziaren słonecznika,
20 g masła,
50 g cukru,
2 łyżki mleka
Przełóż słonecznik na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut - w trakcie przemieszaj słonecznik.
Gotowy słonecznik ostudź.
Odłóż około 1/3 słonecznika a resztę lekko zmiksuj malakserem, albo posiekaj.
Jak zrobić krem kajmakowy do ciasta
Do misy miksera włóż masę kajmakową oraz serek mascarpone - zmiksuj do połącznia.
1 puszka masy kajmakowej,
250 g serka mascarpone
Dodaj posiekany lekko słonecznik i wymieszaj.
ok 2/3 porcji słonecznika karmelizowanego
Żelatynę zalej wodą - daj jej tyle aby zakryła żelatynę. Odstaw na około 5 minut, a następnie pogrzej krótko, tak aby stała się płynna.
2 łyżeczki żelatyny
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę kremu kajmakowego i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty kremu i szybko wymieszaj.
Ciasto słonecznikowiec - złożenie ciasta
W formie ułóż spodni blat ciasta i nasącz go kawą.
ok 120 ml kawy,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki amaretto
Wyłóż krem kajmakowy ze słonecznikiem i rozprowadź po całej powierzchni.
Przykryj drugim blatem ciasta i jego też nasącz.
Schowaj ciasto do lodówki.
Jak zrobić polewę czekoladową do ciasta
Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i ją podgrzej.
120 ml śmietany kremówki
Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
100` g gorzkiej czekolady
Odstaw polewę do lekkiego przestudzenia, a potem wylej ja na ciasto i posmaruj równą warstwą.
Na koniec posyp ciasto odłożonym słonecznikiem.
ok 1/3 porcji słonecznika karmelizowanego
Ciasto ponownie schowaj do lodówki - na około 2-3 godziny.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto ze słonecznikiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!