Przepis na ciasto z karmelizowanym słonecznikiem i kremem kajmakowym

ciasto słonecznikowiec

Ciasto słonecznikowiec nie raz przewinęło mi się w trakcie przeglądania internetu i w końcu zdecydowałam się na przygotowanie swojej wersji tego ciasta.

Zaczęłam od upieczenia prostego biszkoptu kakaowego.

Potem przygotowałam słonecznik – trzeba go skarmelizować, aby był lekko słodki i chrupiący.

Taki słonecznik dodajemy do kremu kajmakowego i dodatkowo posypujemy nim wierzch ciasta.

To przekładane ciasto ze słonecznikiem wychodzi dość słodkie, więc aby trochę zbalansować słodycz ciasto polałam polewą z gorzkiej czekolady.

Ciasto ze słonecznikiem wyszło przepyszne!

Fajnie wilgotne od nasączenia kawą z amaretto.

Słodkie od kajmaku i karmelizowanego słonecznika.

I czekoladowe od biszkoptu i polewy.

Dla mnie to bombowe połącznie!

Koniecznie zróbcie taki słonecznikowiec na święta, na jakąś rodzinną okazję, albo na weekend do kawy.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta z kremem, polecam wam między innymi ciasto caffe latte, ciasto malinowa chmurka albo ciasto kinder pingui.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
ciasto słonecznikowiec z kremem kajmakowym
ciasto przekładane z kremem kajmakowym
biszkopt z kremem kajmakowym
słonecznikowiec z karmelizowanym słonecznikiem
czekoladowy biszkopt z kremem kajmakowym i karmelizowanym słonecznikiem

Ciasto słonecznikowiec przepis

ciasto slonecznikowiec 8a

Ciasto słonecznikowiec

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym i karmelizowanym słonecznikiem.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 35 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

biszkopt kakaowy

słonecznik karmelizowany

  • 200 g ziaren słonecznika łuskanych
  • 20 g masła
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 2 łyżki mleka

nasączenie

  • ok 0,5 szklanki kawy u mnie z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki amaretto opcjonalnie – ja dałam

krem kajmakowy

polewa czekoladowa

Instrukcja
 

biszkopt kakaowy

  • Białka zmiksuj lekko i w trakcie dodaj cukier – zwiększ obroty do maksymalnych i miksuj aż białka będą bardzo gęste i białe.
    4 białka, 150 g cukru
    jak zrobić biszkopt
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
    140 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao
    jak zrobić biszkopt czekoladowy
  • Do zmiksowanych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj – albo łopatką albo na najniższych obrotach miksera.
    4 żółtka
    jak zrobić biszkopt
  • Wsyp mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj.
    jak zrobić biszkopt kakaowy
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
    biszkopt czekoladowy
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
    przekrajanie ciasta na blaty

słonecznik

  • Przełóż ziarna słonecznika do rondelka, dodaj cukier, masło i mleko – podgrzej aż masło i cukier się rozpuszczą.
    200 g ziaren słonecznika, 20 g masła, 50 g cukru, 2 łyżki mleka
    karmelizowany słonecznik
  • Przełóż słonecznik na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
    słonecznik do pieczenia
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut – w trakcie przemieszaj słonecznik.
  • Gotowy słonecznik ostudź.
  • Odłóż około 1/3 słonecznika a resztę lekko zmiksuj malakserem, albo posiekaj.
    miksowanie słonecznika

krem kajmakowy

  • Do misy miksera włóż masę kajmakową oraz serek mascarpone – zmiksuj do połącznia.
    1 puszka masy kajmakowej, 250 g serka mascarpone
    krem z mascarpone i kajmaku
  • Dodaj posiekany lekko słonecznik i wymieszaj.
    ok 2/3 porcji słonecznika karmelizowanego
    krem ze słonecznikiem
  • Żelatynę zalej wodą – daj jej tyle aby zakryła żelatynę. Odstaw na około 5 minut, a następnie pogrzej krótko, tak aby stała się płynna.
    2 łyżeczki żelatyny
    jak zrobić żelatynę
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę kremu kajmakowego i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty kremu i szybko wymieszaj.

złożenie ciasta

  • W formie ułóż spodni blat ciasta i nasącz go kawą.
    ok 0,5 szklanki kawy, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki amaretto
    nasączanie ciasta
  • Wyłóż krem kajmakowy ze słonecznikiem i rozprowadź po całej powierzchni.
    przekładanie ciasto kremem
  • Przykryj drugim blatem ciasta i jego też nasącz.
  • Schowaj ciasto do lodówki.

polewa czekoladowa

  • Do rondelka wlej śmietanę kremówkę i ją podgrzej.
    120 ml śmietany kremówki
    jak zrobić polewę na ciasto
  • Gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
    100` g gorzkiej czekolady
  • Odstaw polewę do lekkiego przestudzenia, a potem wylej ja na ciasto i posmaruj równą warstwą.
    polewa czekoladowa na ciasto
  • Na koniec posyp ciasto odłożonym słonecznikiem.
    ok 1/3 porcji słonecznika karmelizowanego
    polewa ze słonecznikiem
  • Ciasto ponownie schowaj do lodówki – na około 2-3 godziny.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!