Ciasto pomarańczowo-migdałowe

Zaktualizowany: 2023 15 grudnia
ucierane ciasto pomaraczowo-migdałowe z kremem mascarpone

Przepis na świąteczne ciasto udekorowane kremem mascarpone

Przepis na ciasto pomarańczowo-migdałowe udekorowane choinką z kremu to nie tylko wyjątkowe połączenie smaków, ale także świąteczna uczta dla zmysłów. Soczysta pomarańcza i aromatyczne migdały łączą się tworząc delikatne ciasto, które ozdobione jest kremową choinką, dodającą świątecznego uroku. Prosta w wykonaniu receptura sprawia, że to ciasto doskonale wpisuje się w klimat bożonarodzeniowy, stanowiąc nieodłączny element świątecznego stołu. Odkryj magię smaku i wyglądu w tym wyjątkowym przepisie na ciasto pomarańczowo-migdałowe!

ciasto pomarańczowo-migdałowe na boże narodzenie

Ciasto pomarańczowo-migdałowe przepis krok po kroku

Jeśli szukasz prostego przepisu na smakowite i wilgotne ciasto świetne na święta, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto pomarańczowo-migdałowe na boże narodzenie

Świąteczne ciasto pomarańczowo-migdałowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na proste i aromatyczne ciasto z mielonymi migdałami i sokiem z pomarańczy.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 35 minut
20 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 16
Kalorie 340 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki

składniki na ciasto pomarańczowo-migdałowe

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto pomarańczowo-migdałowe

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały i wymieszaj łyżką.
    225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g mielonych migdałów
    dodawanie mielonych migdałów do mąki
  • Masło zmiksuj z cukrem i skórką z pomarańczy na gęstą i jasną masę.
    170 g masła, 200 g cukru pudru, skórka starta z jednej pomarańczy
    miksowanie masła z cukrem pudrem
  • Dodaj do masła po jednym jajku (ja dodaję dodatkowo po łyżce mąki) i krótko zmiksuj – tylko do połączenia.
    2 jajka
    dodawanie jajek i mąki do ciasta
  • Dodaj sok pomarańczowy i aromat migdałowy – krótko zmiksuj.
    80 ml soku pomarańczowego, ok 1,5 łyżeczki olejku migdałowego
    dodawanie soku pomarańczowego i olejku migdałowego do ciasta
  • Wsyp mniej więcej połowę mąki i krótko zmiksuj, wlej maślankę i krótko zmiksuj.
    160 ml maślanki
    dodawanie maślanki do ciasta
  • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach – tylko do połączenia!
    miksowanie mąki z ciastem
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj.
    nakładanie ciasta pomarańczowo-migdałowego do foremki do pieczenia
  • Piecz ciasto pomarańczowo-migdałowe w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Zupełnie zimne ciasto udekoruj kremem – ja cały wierzch posmarowałam białym kremem 3m.
    krem do dekoracji
    smarowanie ciasta kremem
  • Na środku wycisnęłam zabarwionym na zielono kremem choinkę.
    jak zrobić choinkę z kremu
  • Całość posypałam kolorowymi cukrowymi posypkami.
    dodawanie posypek do dekoracji ciasta
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Podaję kaloryczność samego ciasta bez kremu i posypek.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 340kcalWeglowodany: 37gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe ciasto pomarańćzowe, ciasto z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto migdałowo-pomarańczowe z choinką z kremu

Pomarańczowe ciasto z migdałami uwagi

W okresie przedświątecznym i zimą uwielbiam pomarańcze i mandarynki i jem ich tyle, aby starczyło na cały rok. Ale oprócz jedzenia samych owoców przemycam je również do swoich wypieków. Uwielbiam takie aromatyczne, pachnące i pyszne ciasta pomarańczowe i inne wypieki z pomarańczami. Tym razem do swojego ucieranego ciasta pomarańczowego dodałam jeszcze mielone migdały. Razem utworzyło to idealne świąteczne ciasto. Fajnie puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne. Samo ciasto jest bardzo proste, więc aby dodać mu świątecznego charakteru udekorowałam je prostą choinką z kremu i kolorowymi cukrowymi posypkami. Dzięki temu ciasto wyglądało przepięknie!

migdałowe ciasto z pomarańczami i kremem mascarpone

Ciasto migdałowe z pomarańczą – niezbędne składniki

Do upieczenia samego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję ich listę oraz ewentualne zamienniki.

  • masło – to ciasto ucierane i swoją puszystość i wilgotność zawdzięcza między innymi ucieraniu miękkiego masła z cukrem pudrem. Aby dobrze utrzeć masło musi być ono miękkie i w temperaturze pokojowej. Użyj tu masła dobrej jakości i zawartości tłuszczu około 82%.
  • maślanka – zamiast maślanki możesz też użyć kefir, lub taki rzadszy jogurt naturalny. Pamiętaj aby wyjąć go wcześniej z lodówki, aby się ogrzał. Jeśli jednak o tym zapomnisz, to możesz podgrzać go krótko w mikrofalówce i potem dokładnie wymieszać.
  • sok i skórka pomarańczowa – do ciasta dla smaku dodałam skórkę startą z jednej większej pomarańczy i dodatkowo wycisnęłam z niej sok – wyszła mi 1/3 szklanka soku.
  • migdały – do ciasta dodałam mielone migdały – jeśli nigdzie nie dostaniesz ich zmielonych, to możesz je zmielić młynkiem, albo malakserem.
pomarańczowe ciasto z migdałami i kremem mascarpone

Jak zrobić ciasto migdałowo-pomarańczowe – wskazówki

To ciasto typu ucieranego i najważniejsze jest tu dobre zmiksowanie/utarcie masła z cukrem. Ja wolę w tym przypadku używać cukru pudru, który idealnie łączy się z miękkim masłem. Zawsze miksuję je razem przez kilka minut, aż widzę, że masa zbladła i nabrała puszystości.

Wtedy pozostałe składniki po dodaniu miksuję już bardzo krótko – tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie ciasta po dodaniu mąki może skutkować twardszym ciastem, albo nawet może powstać po upieczeniu zakalec. Dlatego na koniec lepiej domieszać ciasto łyżką lub łopatką niż zbyt długo miksować.

Jak piec ciasto pomarańczowo-migdałowe?

Ciasto przełóż do formy do pieczenia o wielkości około 22/22 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu). Możesz też piec je w temperaturze 180 stopni i trybie góra/dół. Ciasto piecz około 30 minut – ale pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej. Dlatego pod koniec sprawdź, czy ciasto jest już dobrze upieczone i w razie potrzeby podpiecz je dłużej.

ciasto na Boże Narodzenie z choinką z kremu mascarpone

Jak udekorować ciasto migdałowe?

Ciasto możesz udekorować dowolnie – na co dzień wystarczy nawet posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Możesz też rozpuścić czekoladę i polać nią po wierzchu – fajnie się tu sprawdzi biała czekolada. Możesz też podać to ciasto z bitą śmietaną lub z kremem zrobionym ze śmietany kremówki i serka mascarpone. Zamiast kremu i polewy możesz przygotować zwykły lukier, albo lukier z sokiem pomarańczowym, aby podkreślić pomarańczowy smak ciasta.

Ja postanowiłam udekorować ciasto pomarańczowo-migdałowe w bardziej świąteczny sposób. Do tego potrzebowałam bardziej stabilnego kremu, który będzie się ładnie wyciskał i trzymał kształt bez względu na okoliczności. Najlepiej do tego nadają się kremy na bazie masła. Tradycyjny krem maślany nie należy do moich ulubionych dlatego zdecydowałam się na jego bardziej smaczną wersję czyli krem 3M.

świąteczne ciasto migdałowo-pomarańczowe

Co to jest krem 3M i jak go zrobić?

Sama nazwa już trochę wskazuje co to za krem, bo 3m oznacza – masło, mleko i mascarpone. Mleko użyte do tego kremu to słodzone mleko skondensowane. Możesz tu użyć mleko skondensowane dostępne w tubce, szczególnie że do udekorowania tego ciasta, albo babeczek wystarczy 100 g mleka skondensowanego. Jeśli nie chcesz otwierać całej puszki i potem zastanawiać się jak ją wykorzystać, to kup właśnie mleko w tubce. Najważniejsza zasada przy tym kremie jest, że masła i mleka używasz w równych porcjach – ja użyłam po 100 g każdego, a serka mascarpone dwa razy tyle – czyli 200 g. I jeszcze jedno – wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej inaczej krem może się warzyć podczas miksowania.

Gotowy krem bardzo łatwo zabarwić na inny kolor. Możesz też dodać mu smaku dzięki olejkom smakowym – ja dodałam odrobinę pomarańczowego olejku. Krem bardzo łatwo się wyciska i ładnie trzyma formę. To co nie zużyjesz możesz przechować w lodówce, a potem ocieplić do temperatury pokojowej i użyć ponownie.

Zobacz mój krótki filmik na którym pokazuję ja przygotowuję taki krem. Najpierw miksuję przez kilka minut – przynajmniej przez 5 minut samo miękkie masło, potem dodaję całe mleko skondensowane i miksuję już tylko do połączenia. Na koniec dodaję po łyżce serek mascarpone w temperaturze pokojowej i krótko miksuję. Barwniki dodaję na koniec – można podzielić krem na różne porcje i do każdej dodać inny barwnik spożywczy dla koloru.

Jak udekorować ciasto na Boże Narodzenie?

Ja odłożyłam mniej więcej połowę swojego kremu 3m i dodałam do niego porcjami zielony barwnik i odrobinę czarnego barwnika – aż uzyskałam odcień, który się mi podobał.

Jasnym kremem posmarowałam cienką warstwą całą powierzchnię ciasta. Mniej więcej na środku odcisnęłam sobie kształt dużej choinki – możesz też wyciąć na kartce większy podłużny trójkąt, położyć go na cieście i zaznaczyć czubkiem noża. Ułatwi to potem wyciskanie choinki.

Na samym dole zaznaczonej choinki położyłam kawałek kory cynamonu i zaczęłam wyciskać rzędy zielonego kremu – robiłam to tylką 1M od Wiltona (tzw. tylka gwiazdka). Na szczycie choinki położyłam cukrową gwiazdkę. Możesz też położyć np. gwiazdkę anyżu. Na koniec posypałam choinkę i jej otoczenie różnymi kolorowymi posypkami. Nie zużyłam tu całego zielonego kremu i zostało mi go całkiem sporo. Na koniec więc zrobiłam jeszcze z niego obwódkę po brzegach ciasta z boku i od góry – wyglądało to jak girlanda z gałązek – które również posypałam potem posypką.

Wpadłam na ten pomysł z „girlandą” już po zrobieniu wszystkich zdjęć, więc jej nie widać na nich. Za to zrobiłam na szybko zdjęcie razem z nią i możesz je zobaczyć poniżej.

ciasto pomarańczowo-migdałowe 10

Jak przechowywać ciasto pomarańczowo-migdałowe?

Jeśli ciasto udekorujesz kremem 3M to może ono razem z nim stać około 2-3 dni na zewnątrz (o ile nie masz zbyt gorąco w domu). Najlepiej ciasto przechowywać w pojemniku z pokrywką. Jeśli ciasto jest posypane cukrem pudrem, albo polane czekoladą, to może stać na zewnątrz (pod przykryciem) nawet do tygodnia czasu. Z kremem na bazie śmietany kremówki lepiej przechowywać go w lodówce.

Ciasto może być również zamrożone. Możesz je zamrozić z dekoracją zrobionego z kremu maślanego, albo samo ciasto bez dekoracji. Ciasto może być w zamrażarce przez około 3 miesiące.

ciasto migdałowe z pomarańczą i kolorową posypką

Ile kcal ma ciasto migdałowo-pomarańczowe?

100 g samego ciasta (bez kremu czy też polewy) ma około 340 kcal. Jeśli ciasto udekorujesz kremem 3M w proporcji 100 g masła, 100 g mleka skondensowanego słodzonego i 200 g mascarpone, to 100 g ciasta będzie miało około 374 kcal (to uśredniona wartość, bo ze względu na dekorację każdy kawałek może mieć nieco różną kaloryczność). Za to jeśli ciasto z kremem 3M podzielisz na 16 porcji, to każda z nich będzie miała około 327 kcal. Jak na ciasta świąteczne myślę, że to bardzo przyzwoity wynik ;)

Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie ci do gustu i będziesz z niego korzystać nie tylko na święta. Bo to ciasto pomarańczowo-migdałowe jest tak smakowite i uniwersalne w smaku, że można je jeść przez cały rok!

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Boże Narodzenie, a szczególnie polecam ci moje zestawienie – 60 przepisów na ciasta na Boże Narodzenie, gdzie znajdziesz wybrane przeze mnie przepisy na serniki, makowce, seromakowce, ciasta z kremem, pierniki, babeczki i oczywiście świąteczne ciasteczka.

Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe i migdałowe

Zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasta z pomarańczami albo migdałami. Na blogu jest ich całkiem spory wybór, a ja polecam tu między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 15 grudnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 31e800c45cb8a1235de53228d9d5685d?s=54&d=mm&r=g
    Marzynia 2023 15 grudnia w 21:18- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Jak wspaniale trzyma się ten krem! Wszystkie wskazówki i receptury są takie przydatne, ten blog jest świetny! (wiem, że się powtarzam, ale nie mogę wyjść z podziwu dla pani talentu, staranności i daru opisywania i pokazywania wszystkiego tak jasno!). Pozdrawiam serdecznie, wszystkiego dobrego na święta!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 15 grudnia w 22:45- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na pomarańczowe ciasto z migdałami

Zobacz mój prosty i pyszny przepis na ciasto pomarańczowo-migdałowe. To ucierane ciasto na święta Bożego Narodzenia wygląda rewelacyjnie dzięki dekoracji z choinki zrobione z kremu maślanego i kolorowych posypek. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, przepis ze zdjęciami z przygotowań a także z filmem z przygotowań i zrób to pyszne ciasto już dziś! Ciasto z pomarańczami i migdałami idealnie smakuje i wpisuje się w zimowy charakter świąt. Krem 3m doskonale nadaje się do dekoracji, a do tego nie jest zbyt słodki. Zobacz moje wskazówki i dowiedz się jak udekorować ciasto na święta Bożego Narodzenia, aby zachwycić całą rodzinę.