Ciasto z czerwonymi pomarańczami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto z czerwonymi pomarańczami

By | 2018-07-02T13:35:01+00:00 2018 Luty 9th|Babki, Ciasta owocowe, Karnawałowe przepisy|

Ciasto z czerwonymi pomarańczami

 

ciasto z czerwonymi pomarańczami

 

Okres zimowy to istne cytrusowe szaleństwo.

Wszędzie pełno mandarynek i pachnących pomarańczy.

Można też dostać w Polsce czerwone pomarańcze, z krwistym miąższem – chociaż zabarwienie poszczególnych pomarańczy może być różne.

Te krwiste pomarańcze nie tylko pięknie wyglądają i świetnie prezentują się na zdjęciach, ale też wyśmienicie smakują.

Ja je najchętniej pożeram na surowo, ale lubię je również dodawać po podgrzaniu do placuszków, czy gofrów, a ostatnio zrobiłam z nimi ciacho.

Muszę przyznać, że już dawno nie zrobiłam tak pysznej babki – o fajnym pomarańczowym smaku, a do tego tak wilgotnej, jakby była mocno nasączona.

Ciasto znikało w oczach, a jak ja zostawałam z nim sam na sam, to go zawsze ubyło 😉

Koniecznie, powtarzam – koniecznie upieczcie to ciasto.

Jeśli w sklepie nie dostaniecie czerwonych pomarańczy, to użyjcie zwykłe, ciasto na pewno będzie pyszne.

Podaję przepis na średnią formę keksową – taką o długości około 25 cm.

Zapraszam również na babkę pomarańczową na piwie, ciasto czekoladowo-pomarańczowe, czy też na pomarańczowy sernik japoński.

 

ciasto pomarańczowe z lukrem

 

wilgotne ciasto z pomarańczami

 

proste i pyszne ciasto pomarańczowe

 

ciasto pomarańczowe

 

ciasto z czerwonymi pomarańczami

 

Ciasto z czerwonymi pomarańczami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 240 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu - użyłam jogurt grecki
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżki skórki z czerwonej pomarańczy - mniej więcej z dwóch pomarańczy
  • 120 ml soku z czerwonej pomarańczy - u mnie z dwóch pomarańczy
  • 220 g (1 i ¾ szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy
Wykonanie
  1. W misie miksera zmieszaj razem cukier, jogurt/śmietanę, jajka, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do mokrych składników.
  3. Na koniec wlej wolno olej i miksuj do połączenia.
  4. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przelej ciasto formy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym i posmaruj lukrem ciasto.
  8. Możesz je dodatkowo udekorować plastrami pomarańczy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 260 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 41 g Błonnik: 0,5 g Białka: 5 g

 

 

czerwone pomarańcze

 

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj.

Reklama

2 komentarze

  1. Kasia 2018/07/02 at 07:03 - Reply

    Pani Beato napewno jest blad w przepisie z maka, zamiast 1 1/4 powinno byc 1 3/4, zauwazylam to w oryginalnym przepisie. Ciasto juz pieklam dawno i jest przepyszne!

    • wypiekibeaty 2018/07/02 at 13:35 - Reply

      Faktycznie Kasia – już poprawiłam 🙂 dziękuję i mów mi po imieniu 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: