Przepis na ciasto z czerwonymi pomarańczami

 

ciasto z czerwonymi pomarańczami

 

Co powiecie na takie pomarańczowe ciasto z czerwonymi pomarańczami?

Bo ja jestem na tak!

Okres zimowy to istne cytrusowe szaleństwo.

Wszędzie pełno mandarynek i pachnących pomarańczy.

Można też dostać w Polsce czerwone pomarańcze, z krwistym miąższem – chociaż zabarwienie poszczególnych pomarańczy może być różne.

Te krwiste pomarańcze nie tylko pięknie wyglądają i świetnie prezentują się na zdjęciach, ale też wyśmienicie smakują.

Ja je najchętniej pożeram na surowo, ale lubię je również dodawać po podgrzaniu do placuszków, czy gofrów, a ostatnio zrobiłam z nimi ciacho.

Muszę przyznać, że już dawno nie zrobiłam tak pysznej babki – o fajnym pomarańczowym smaku, a do tego tak wilgotnej, jakby była mocno nasączona.

Ciasto znikało w oczach, a jak ja zostawałam z nim sam na sam, to go zawsze ubyło ;)

Koniecznie, powtarzam – koniecznie upieczcie to ciasto.

Jeśli w sklepie nie dostaniecie czerwonych pomarańczy, to użyjcie zwykłe, ciasto na pewno będzie pyszne.

Podaję przepis na średnią formę keksową – taką o długości około 25 cm.

Zapraszam również na babkę pomarańczową na piwie, ciasto czekoladowo-pomarańczowe, czy też na pomarańczowy sernik japoński.

 

ciasto pomarańczowe z lukrem

 

wilgotne ciasto z pomarańczami

 

proste i pyszne ciasto pomarańczowe

 

ciasto pomarańczowe

 

ciasto z czerwonymi pomarańczami

 

Przepis na ciasto z czerwonymi pomarańczami

ciasto z czerwonymi pomarańczami

Ciasto z czerwonymi pomarańczami

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i mocno pomarańczowe ciasto z czerwonymi pomarańczami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia włoska
Porcje 12
Kalorie 260 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.

Składniki
  

ciasto:

  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 240 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu - użyłam jogurt grecki
  • 3 jajka użyłam rozmiar L
  • 2 łyżki skórki z czerwonej pomarańczy mniej więcej z dwóch pomarańczy
  • 120 ml soku z czerwonej pomarańczy u mnie z dwóch pomarańczy
  • 225 g mąki 1 i 1/2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju

lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • sok z pomarańczy mniej więcej z połowy

Instrukcja
 

  • W misie miksera zmieszaj razem cukier, jogurt/śmietanę, jajka, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do mokrych składników.
  • Na koniec wlej wolno olej i miksuj do połączenia.
  • Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto formy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym i posmaruj lukrem ciasto.
  • Możesz je dodatkowo udekorować plastrami pomarańczy.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 260kcalWeglowodany: 41gBiałko: 5gTłuszcz: 9gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

czerwone pomarańcze

 

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj.