Ciasto z czerwonymi pomarańczami

Zaktualizowany: 2023 4 grudnia
ciasto z czerwonymi pomarańczami

Przepis na proste ciasto z pomarańczami

Jeśli lubisz wilgotne i proste ciasta, to dziś przygotuj ciasto z czerwonymi pomarańczami – chociaż możesz też użyć zwykle pomarańcze. To szybkie ciasto z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje nadzwyczajnie. Zobacz mój przepis krok po kroku i sprawdź jak zrobić pomarańczowe ciasto w niespełna pół godziny. Szybkie ciasto wszystkich zachwyci swoim smakiem i aromatem.

ciasto pomarańczowe z lukrem

Ciasto z czerwonymi pomarańczami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wilgotne i aromatyczne ciasta pieczone w niedużych formach do pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto z czerwonymi pomarańczami

Ciasto z czerwonymi pomarańczami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne i mocno pomarańczowe ciasto z czerwonymi pomarańczami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 260 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto pomarańczowe

  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 240 g kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu – użyłam jogurt grecki)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżki skórki z czerwonej pomarańczy ( mniej więcej z dwóch pomarańczy)
  • 120 ml soku z czerwonej pomarańczy (u mnie z dwóch pomarańczy)
  • 225 g mąki pszennej (- 1 i 1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju

składniki na lukier pomarańczowy

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z pomarańczy

  • W misie miksera zmieszaj razem cukier, jogurt/śmietanę, jajka, skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.
    200 g cukru, 240 g kwaśnej śmietany, 3 jajka, 2 łyżki skórki z czerwonej pomarańczy, 120 ml soku z czerwonej pomarańczy
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do mokrych składników.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na koniec wlej wolno olej i wymieszaj do połączenia.
    120 ml oleju
  • Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić lukier pomarańczowy na ciasto

  • Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym i posmaruj lukrem ciasto.
    100 g cukru pudru, kilka łyżek soku z pomarańczy
  • Możesz je dodatkowo udekorować plastrami pomarańczy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 260kcalWeglowodany: 41gBiałko: 5gTłuszcz: 9gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe ciasto pomarańćzowe, ciasto z sokiem pomarańczowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wilgotne ciasto z pomarańczami

Babka pomarańczowa z pomarańczy – uwagi

Co powiecie na takie pomarańczowe ciasto z czerwonymi pomarańczami? Bo ja jestem na tak! Okres zimowy to istne cytrusowe szaleństwo.Wszędzie pełno mandarynek i pachnących pomarańczy. Można też dostać w Polsce czerwone pomarańcze, z krwistym miąższem – chociaż zabarwienie poszczególnych pomarańczy może być różne. Te krwiste pomarańcze nie tylko pięknie wyglądają i świetnie prezentują się na zdjęciach, ale też wyśmienicie smakują. Ja je najchętniej pożeram na surowo, ale lubię je również dodawać po podgrzaniu do placuszków, czy gofrów, a ostatnio zrobiłam z nimi ciacho.

Muszę przyznać, że już dawno nie zrobiłam tak pysznej babki – o fajnym pomarańczowym smaku, a do tego tak wilgotnej, jakby była mocno nasączona. Ciasto znikało w oczach, a jak ja zostawałam z nim sam na sam, to go zawsze ubyło.

Koniecznie, powtarzam – koniecznie upieczcie to ciasto. Jeśli w sklepie nie dostaniecie czerwonych pomarańczy, to użyjcie zwykłe, ciasto na pewno będzie pyszne.

proste i pyszne ciasto pomarańczowe

Jak zrobić szybkie ciasto z pomarańczami – wskazówki

To ciasto jest super proste do zrobienia! Ciasto zrobicie nawet bez użycia miksera – wystarczy wymieszać w jednej misce mokre składniki, a w drugiej misce suche składniki. Potem łączycie jedne z drugimi i przelewacie ciasto do przygotowanej foremki. Prościej się już chyba nie da! Dlatego jestem przekonana, że to ciasto będzie w stanie przygotować każdy – niezależnie od stopnia zaawansowania w pieczeniu ciast.

ciasto pomarańczowe

Ile piec ciasto pomarańczowe?

Ja swoje ciasto piekłam mniej więcej 35 minut w 180 stopniach. Każdy piekarnik jest trochę inny, więc koniecznie przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdźcie patyczkiem, czy jest już upieczone.

ciasto z czerwonymi pomarańczami

Jak sprawdzić czy ciasto się upiekło?

Weźcie długi patyczek do szaszłyków i wetknijcie go w środek ciasta (tam ciasto piecze się najdłużej) – jeśli po wyciągnięciu patyczka jest na nim mokre ciasto, oznacza to że trzeba go podpiec dłużej. Jeśli patyczek jest suchy, albo ma tylko okruszki upieczonego ciasta, to można go wyjąć z piekarnika. Gotowe ciasto po upieczeniu ostudź.

Zobacz mój przepis na dole i sprawdź jak zrobić lukier na ciasto z czerwonymi pomarańczami :) Podaję przepis na średnią formę keksową – taką o długości około 25 cm.

Zapraszam również na babkę pomarańczową na piwie, ciasto czekoladowo-pomarańczowe, czy też na pomarańczowy sernik japoński.

Ps. Przy okazji polecam Ci moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziesz przepisy na pyszne domowe ciasta, ciasteczka, babeczki i torty. Książkę możesz kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

czerwone pomarańcze

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta pomarańczowe i o pomarańczowym smaku. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 9 lutego

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

2 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na ciasto z czerwonymi pomarańczami

Ciasto pomarańczowe to idealne ciasto na długie i zimne zimowe dni. Swoim pomarańczowym smakiem i aromatem doda szaremu dniu włoskiego słońca. Taka babka pomarańczowa smakuje wybornie, a do tego bardzo prosto ją zrobić. W sezonie zimowym, gdy w sklepach jest dużo pomarańczy warto upiec ciasto pomarańczowe dla swojej rodziny. Dzięki pomarańczom ciasto ma piękny kolor i niebywały smak pomarańczy. Przepis na ciasto z pomarańczami jest bardzo łatwy i szybki, więc każdy da radę upiec takie ciasto. Zaraz po upieczeniu w domu unosi się niesamowity aromat. Aż chce się dobrać do niego na gorąco.

Przepis na ciasto z pomarańczami

Wilgotna babka pomarańczowa idealnie smakuje posmarowana pomarańczowym lukrem. Przygotowanie takiego lukru jest niezwykłe proste, warto więc go zrobić i polać ciasto z pomarańczami. Aby zrobić lukier wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym. Prosto, ale za to pysznie. Lukier pomarańczowy możecie wykorzystać również do innych wypieków.

Upieczcie koniecznie to pyszne ciasto z czerwonymi pomarańczami, a także wypróbujcie inne moje przepisy na babki oraz na niezwykłe ciasta z owocami z mojego bloga.