Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto truskawkowa pokusa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na ciasto na zimno z truskawkowym kremem, truskawkami i galaretką.
4.20
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
30
minuty
minut
6
godziny
godzin
Łączny czas
7
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Calories
163
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta z truskawkami
3
białka
(- z jajek rozmiar L)
3
żółtka
100
g
cukru
(- pół szklanki)
70
g
mąki pszennej
(- pół szklanki)
30
g
mąki ziemniaczanej
(- 2 czubate łyżki)
składniki na krem truskawkowy na zimno
500
g
truskawek
100
g
cukru
(- pół szklanki)
2
łyżeczki
żelatyny
(- lekko czubate + trochę wody)
500
g
serka mascarpone
dodatkowo do ciasta truskawkowa pokusa
około 100
g
truskawek
1
opakowanie
galaretki truskawkowej
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta
Do białek dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach aż mocno zgęstnieją - będą białe i lśniące.
3 białka,
100 g cukru
W tym czasie mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem przez sitko.
70 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
3 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Foremkę co pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia - boki pozostaw bez papieru i nie smaruj też ich masłem.
Przelej biszkopt do foremki i wyrównaj.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem mascarpone z truskawkami do ciasta
Truskawki przełóż do garnka, dodaj cukier oraz około 1/4 szklanki wody.
500 g truskawek,
100 g cukru
Gotuj truskawki aż zmiękną i puszczą dużo soku.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Dodaj ją do gorących truskawek i dokładnie wymieszaj.
Serek mascarpone przełóż do miski i krótko zmiksuj.
500 g serka mascarpone
Dodaj truskawki z żelatyną (ja dodałam takie gorące) i dokładnie razem wymieszaj.
Jak zrobić ciasto truskawkowa pokusa z galaretką
Na płaskim talerzu ułóż spodni blat biszkopta i zapnij na nim obręcz od foremki do pieczenia.
Jeśli lubisz, to możesz nasączyć lekko biszkopt (ja go nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny).
Wyłóż krem truskawkowy i rozprowadź równą warstwą.
Przykryj drugim blatem ciasta (ten też nasączyłam po wierzchu).
Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia i stężenia.
W tym czasie przygotuj galaretkę - zrób ją według instrukcji na opakowaniu i odstaw ją do lekkiego stężenia.
1 opakowanie galaretki truskawkowej
Na biszkopcie połóż pokrojone truskawki i ostrożnie zalej tężejącą galaretką.
około 100 g truskawek
Schowaj ciasto do lodówki aby galaretka do końca stężała.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
163
kcal
Weglowodany:
18
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
10
g
Słowo kluczowe
biszkopt z truskawkami i galaretką, sernik na zimno z truskawkami, truskawkowe ciasto na biszkopcie
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!