Do misy miksera przełóż masło, dodaj olej, cukier oraz trochę esencji migdałowej aby ciasto miało mocniejszy migdałowy smak.
100 g masła, 4 łyżki oleju, 150 g cukru pudru, 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Utrzyj wszystko razem na puszystą i jasną masę - ja miksuję na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
Krok 2 - przesiej suche składniki przez sitko
Przesiej razem mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mielone migdały - tak aby je napowietrzyć.
225 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krok 3 - przygotuj ucierane ciasto
Do utartego masła dodaj po jednym jajku i po łyżce przesianej mąki - zmiksuj bardzo krótko na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia składników.
2 jajka
Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - ciasto będzie dość gęste (jeśli wydaje ci się z mocno gęste, to możesz dodać odrobinę mleka).
Dodaj do ciasta umyte i osuszone borówki amerykańskie i delikatnie wymieszaj.
ok 250 g borówek amerykańskich
Przełóż ciasto do formy o średnicy 22 cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (albo bułką tartą) albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp po wierzchu ciasto płatkami migdałowymi.
ok 50 g płatków migdałowych
Krok 4 - upiecz migdałowe ciasto z borówką
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 40 minut - sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już dobrze upieczone.
Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.