Migdałowe ciasto z borówkami

Zaktualizowany: 2024 26 kwietnia
migdałowe ciasto z borówkami i płatkami migdałowymi

Przepis na ucierane ciasto z borówkami amerykańskimi i migdałami

Odkryj mój prosty i szybki przepis na migdałowe ciasto z borówkami amerykańskimi i mielonymi migdałami. Soczyste owoce połączone z pysznymi migdałami i lekkim puszystym ucieranym ciastem tworzą idealny smak. Ciasto jest łatwe do zrobienia i długo zachowuje świeżość. To idealne ciasto z borówkami dla dzieci i nie tylko. Spróbuj koniecznie!

łatwe ciasto z borówkami i migdałami

Szybkie migdałowe ciasto z borówkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie, puszyste i długo zachowujące świeżość ciasta z borówkami albo innymi owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

migdałowe ciasto z borówkami i płatkami migdałowymi

Ciasto z borówkami amerykańskimi przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto z borówkami i mielonymi migdałami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 12
Kalorie 326 kcal
Wyposażenie
  • Okrągła forma do pieczenia o średnicy około 22 cm
Składniki

składniki na ciasto z borówkami

Instrukcja
 

Krok 1 – utrzyj masło

  • Do misy miksera przełóż masło, dodaj olej, cukier oraz trochę esencji migdałowej aby ciasto miało mocniejszy migdałowy smak.
    100 g masła, 4 łyżki oleju, 150 g cukru pudru, 1 łyżeczka aromatu migdałowego
    migdałowe ciasto z borówkami przygotowanie składników do ucierania
  • Utrzyj wszystko razem na puszystą i jasną masę – ja miksuję na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
    ucieranie masła z cukrem na puszystą masę

Krok 2 – przesiej suche składniki przez sitko

  • Przesiej razem mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mielone migdały – tak aby je napowietrzyć.
    225 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    jak przesiać migdały i mąkę do ciasta z borówkami

Krok 3 – przygotuj ucierane ciasto

  • Do utartego masła dodaj po jednym jajku i po łyżce przesianej mąki – zmiksuj bardzo krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia składników.
    2 jajka
    jak dodawać jajka do ucieranego ciasta
  • Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
    dodawanie przesianej mąki z migdałami do masy maślanej
  • Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj – ciasto będzie dość gęste (jeśli wydaje ci się z mocno gęste, to możesz dodać odrobinę mleka).
  • Dodaj do ciasta umyte i osuszone borówki amerykańskie i delikatnie wymieszaj.
    ok 250 g borówek amerykańskich
    dodawanie borówek do ciasta migdałowego
  • Przełóż ciasto do formy o średnicy 22 cm posmarowanej masłem i posypanej mąką (albo bułką tartą) albo wyłożonej papierem do pieczenia.
    wykładanie migdałowego ciasta z borówkami do formy do pieczenia
  • Posyp po wierzchu ciasto płatkami migdałowymi.
    ok 50 g płatków migdałowych

Krok 4 – upiecz migdałowe ciasto z borówką

  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już dobrze upieczone.
  • Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 326kcalWeglowodany: 35gBiałko: 7gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe ciasto borówkowe, ciasto ucierane z borówkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
puszyste ciasto z borówkami i migdałami

Wiosenne ciasto z owocami i migdałami – uwagi

Dziś mam dla ciebie szybki i prosty przepis na ciasto ucierane z mielonymi migdałami i owocami. Ja tu dodałam do ciasta świeże, soczyste borówki amerykańskie. Ten przepis wypatrzyłam u Sarah z bloga Broma Bakery. Sarah swoje ciasto robiła z truskawkami. Ja akurat nie mogłam ich nigdzie kupić w przystępnej cenie, za to trafiłam na borówki w promocji. I tak powstało to apetyczne borówkowe ciasto. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a pyszne jest już nawet na ciepło po upieczeniu, więc koniecznie wypróbuj ten przepis!

A jeśli lubisz takie ciasta z borówkami, to wypróbuj również mój przepis na ciasto z borówkami drożdżowe, które do tego nie wymaga wyrabiania! Możesz też upiec ciasto jogurtowe z borówkami – to ciasto na dużą blachę, więc wystarczy na wiele porcji.

migdalowe ciasto z borowkami 4

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta migdałowego z borówkami

Do przygotowania takiego wilgotnego ciasta z borówkami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

  • masło – do ciasta będziesz potrzebować 100 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej – dlatego pamiętaj o tym, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki, aby się dobrze ogrzało
  • olej – poza masłem do ciasta dodałam 4 łyżki oleju rzepakowego – dodaje on ciastu lekkiej wilgotności i zabezpiecza przed nadmiernym obsychaniem. Możesz tu użyć dowolny olej, nawet kokosowy.
  • jajka – do ciasta potrzebujesz 2 jajka – ja użyłam jajka w rozmiarze L, one też powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki razem z masłem. Jeśli zapomnisz o ich wcześniejszym wyjęciu, to przełóż je do miski i zalej gorącą wodą – pozostaw tak na kilka minut, aby się ogrzały.
  • migdały – do samego ciasta dodałam 50 g mielonych migdałów – możesz kupić już gotowe mielone migdały w sklepie, albo zmielić całe migdały na proszek – np. w młynku do kawy, albo malakserze. Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi, ale możesz też posiekać całe migdały na mniejsze kawałki i użyć ich zamiast płatków. Dla podkreślenia migdałowego smaku dodałam też do ciasta trochę aromatu migdałowego. Wystarczy około 1 łyżeczka esencji migdałowej – ale możesz użyć trochę więcej lub trochę mniej.
  • borówki – ja użyłam świeże borówki i sprawdzą się one najlepiej, w ostateczności możesz też użyć mrożone borówki. Wtedy ich wcześniej nie rozmrażaj. Jeśli nie chcesz, aby ciasto zabarwiło się mocno od owoców, to możesz nie wsypywać borówek bezpośrednio do ciasta i ich mieszać. Wtedy przełóż mniej więcej połowę samego ciasta do formy do pieczenia, posyp borówkami, wyłóż resztę ciasta i ponownie posyp z wierzchu owocami.
szybkie ciasto z migdałami i borówkami

Migdałowe ciasto z owocami – inne wersje smakowe

Jeśli nie masz borówek, albo za nimi nie przepadasz, to możesz to ciasto przygotować z innymi owocami. Ze względu na to, że ciasto jest gęste najlepiej się sprawdzą twarde owoce, które nie rozdrobnią się podczas mieszania z ciastem. Dlatego polecam tu szczególnie twardsze truskawki, kawałki jabłka, czy twardej gruszki. Równie dobrze sprawdzą się również brzoskwinie.

Przy miękkich i delikatniejszych owocach – takich jak np. maliny nie dodawaj ich do samego ciasta, tylko wyłóż bezpośrednio na ciasto. Jeśli chcesz mieć też owoce w środku, to nałóż do formy połowę ciasta, wetknij w nie maliny, przykryj resztą ciasta i ułóż na wierzchu drugą porcję malin. W ten sposób owoce będą w całości i będą ładnie wyglądały po upieczeniu.

proste i puszyste ciasto z migdałami i borówkami

Jak zrobić ciasto z borówkami na maśle – wskazówki

To wilgotne ciasto z borówkami amerykańskimi należy do ciast ucieranych gdzie miękkie masło ucierane jest z cukrem. Ja tu użyłam cukier puder, bo lubię go za szybkość i łatwość użycia. Cukier puder miksowany z masłem szybko nadaje mu odpowiednią puszystość i bardzo szybko się rozpuszcza. Możesz też tu użyć zwykły cukier kryształ, ale wtedy wydłuż czas miksowania do momentu, aż cukier się dobrze rozpuści. Użyj tu 150 g cukru – jeśli używasz cukier puder będzie to 1 szklanka cukru, ale jeśli zwykłego cukru, to wsyp 3/4 szklanki (szklanka cukru kryształu waży więcej niż szklanka cukru pudru). Możesz oczywiście użyć też trochę więcej cukru, jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta. Pamiętaj, że pozostałe składniki dodawane potem do utartego masła trzeba miksować krówko i na niskich obrotach. Tak aby ciasto nie straciło swojej puszystości.

almond blueberry cake

Jak zrobić migdałowe ciasto z borówkami i kruszonką?

Jeśli masz ochotę na upieczenie ciasta z kruszonką zamiast z migdałami posypanymi po wierzchu, to możesz zrobić kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta tuż przed pieczeniem. Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Możesz zrobić np. pyszną i prostą migdałową kruszonkę, która będzie idealnie pasować do tego ciasta. Aby ją przygotować będziesz potrzebować poniższych składników:

  • 50 g mielonych migdałów (około pół szklanki)
  • 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
  • 30 g cukru (2 łyżki)
  • ok 40 g masła

Wszystkie te składniki zmieszaj razem na sypką kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta z borówkami. Jeśli nie masz ochoty na migdałową kruszonkę, to zrób podstawową kruszonkę z samego masła, cukru i mąki. Użyj około 70 g cukru (1/3 szklanki), 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki) i około 60 g masła – zmieszaj razem i posyp ciasto. Ciasto ucierane z borówkami piecz potem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 40-45 minut – do tak zwanego suchego patyczka.

Co oznacza pieczenie do suchego patyczka? To oznacza tyle, że gdy w środek ciasta włożysz patyczek (np. patyczek do szaszłyków, albo ostry cienki nóż) to po wyjęciu będzie on suchy, a nie oblepiony mokrym ciastem. Wtedy ciasto można wyjąć z piekarnika i ostudzić.

puszyste migdałowe ciasto z borówkami i płatkami migdałowymi

Ciasto z borówkami kcal

W tabelce z przepisem podałam kaloryczność ciasta przy 100 g. Za to jeśli ciasto podzielisz na 12 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 272 kcal (węglowodany – 29 g, białka – 6 g, tłuszcze – 15 g). Jest to kaloryczność obliczona przy użytych przeze mnie składnikach. Jeśli upieczesz ciasto z borówkami i kruszonką to kaloryczność ciasta oczywiście wzrośnie o kaloryczność samej kruszonki.

ciasto migdałowe pieczone ze świeżymi borówkami

Jak przechowywać ciasto z borówkami amerykańskimi?

To ciasto najlepiej przechowywać poza lodówką – schowane do lodówki będzie lekko twardnieć – to ze względu na użyte w przepisie masło. Wtedy przed podaniem najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, aby się ogrzało i nabrało miękkości. Za to ciasto możesz przechowywać kilka dni na kuchennym blacie. Polecam przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie obsychało. To zapewni, że ciasto będzie ładnie miękkie i wilgotne. Ciasto możesz również zamrozić – w zamrażarce może spędzić około 3 miesiące.

Mam nadzieję, że to szybkie i wilgotne ciasto z borówkami przypadnie Ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z przepisu – zawsze dobrze mieć pod ręką taki sprawdzony przepis na ciasto z borówkami, więc koniecznie sobie go zapisz. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz pod przepisem i podzielisz się swoimi uwagami. Jeśli lubisz ciasta z borówkami to zachęcam cię również do obejrzenia i wypróbowania mojego przepisu na pyszne kruche ciasto z borówkami i kruszonką.

Polecane przepisy na ciasta z borówkami

Gorąco zachęcam do upieczenia innych pysznych ciast i nie tylko ze smakowitymi borówkami amerykańskimi. Na blogu znajdziecie wiele słodkości z tymi owocami, a ja tu polecam na szybko takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2024 22 kwietnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Szybkie ciasto z borówkami przepis

Zapraszam na proste, szybkie i wilgotne ciasto ucierane pieczone ze świeżymi borówkami i mielonymi migdałami. To lekkie ciasto długo zachowuje świeżość i wspaniały smak. Delikatne ciasto będzie idealne dla dzieci i nie tylko. Sprawdź mój dokładny przepis opisany krok po kroku, zobacz zdjęcia z przygotowania i obejrzyj krótki film video, gdzie pokazuję jak zrobić ucierane ciasto z borówkami amerykańskimi.