Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z gruszkami i sosem waniliowym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto z gruszkami podane z domowym sosem waniliowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
45
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
45
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
15
Wyposażenie
Przepis jest na foremkę około 25-26 cm średnicy lub na 24/24 cm
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na gruszki do ciasta
750
g
dojrzałych gruszek
((około 3 duże))
sok z połowy cytryny
40
g
masła
3
łyżki
cukru trzcinowego
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego)
składniki na ciasto ucierane
200
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru pudru
(1 i 1/3 szklanki)
3
jajka
(- rozmiar L - rozmieszane)
200
g
mąki pszennej
(1 i 1/3 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na sos waniliowy do ciasta
100
g
cukru trzcinowego
100
g
golden syrup
(- opcjonalnie miód płynny - tu się lepiej sprawdzi sztuczny)
50
g
masła
150
ml
śmietany kremówki
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić gruszki do ciasta
Owoce obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
750 g dojrzałych gruszek
Do dużej miski wlej zimną wodę i dodaj sok z cytryny. Wrzuć owoce do miski i chwilę je potrzymaj w wodzie (nie będą brązowieć).
sok z połowy cytryny
Owoce odcedź i osusz ręcznikiem kuchennym.
W garnku lub patelni rozpuść masło razem z cukrem, dodaj cynamon oraz owoce.
40 g masła,
3 łyżki cukru trzcinowego,
0,5 łyżeczki cynamonu
Podduś je od czasu do czasu mieszając.
Gdy owoce zmiękną zestaw je z ognia i ostudź.
Jak zrobić ciasto ucierane
Zmiksuj masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe.
200 g masła,
200 g cukru pudru
Dodaj po jednym jajku oraz po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
3 jajka,
200 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na koniec dodaj gruszki razem z wytworzonym sokiem.
Delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej foremki.
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić sos waniliowy do ciasta
W rondelku podgrzej masło, golden syrup oraz cukier trzcinowy.
100 g cukru trzcinowego,
100 g golden syrup,
50 g masła
Gdy masa zacznie bulgotać wlej ostrożnie śmietanę kremówkę oraz ekstrakt z wanilii.
150 ml śmietany kremówki,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dokładnie zamieszaj.
Sos będzie trochę gęstniał w trakcie ostygania.
Ciasto podawaj polane sosem i najlepiej z dodatkiem lodów :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto gruszkowe, czekoladowe ciasto z sosem, z gruszkami ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!