Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z musem truskawkowym przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i jednocześnie efektowne ucierane ciasto udekorowane musem z truskawek.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
3
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
258
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na mus truskawkowy
ok. 350
g
truskawek
100
g
cukru
(½ szklanki)
1-2
łyżeczki
żelatyny
(+ trochę zimnej wody - zobacz uwagi pod przepisem)
300
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
składniki na ucierane ciasto waniliowe
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
140
g
masła
(miękkiego)
3
łyżki
oleju
200
g
cukru
(1 szklanka)
ekstrakt waniliowy
(do smaku)
3
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
300
ml
jogurtu naturalnego
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z musem truskawkowym krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ w trybie góra/dół.
Krok 2 - przygotowanie puree z truskawek
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
ok. 350 g truskawek
Zmiksuj owoce lub je zblenduj dokładnie.
Przetrzyj truskawki przez gęste sitko - ja je przecierałam od razu do rondelka.
Dodaj do truskawek cukier, wymieszaj i podgrzej całość aż cukier się rozpuści i lekko odparuje nadmiar soku.
100 g cukru
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw na chwilę aby napęczniała.
1-2 łyżeczki żelatyny
Dodaj napęczniałą żelatynę do gorących truskawek, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.
Krok 3 - przygotowanie ucieranego ciasta
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, olej, cukier oraz wanilię umieść w większej misce.
140 g masła,
3 łyżki oleju,
200 g cukru,
ekstrakt waniliowy
Zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera - aż otrzymasz puszystą, jasną masę.
Dodaj po jednym jajku - każde krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
3 jajka
Dodaj około połowę przesianej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
Dodaj jogurt naturalny i krótko zmiksuj.
300 ml jogurtu naturalnego
Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia - skończ miksowanie, gdy jeszcze widać resztki mąki - domieszaj już wtedy ciasto łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Krok 4 - pieczenie ciasta
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu zupełnie ostudź.
Krok 5 - przygotowanie musu truskawkowego
Zimną kremówkę przelej do miski i zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz bardzo gęstą bitą śmietanę.
300 ml śmietany kremówki
Dodaj do śmietany wystudzone puree z truskawek i delikatnie wymieszaj całość łyżką.
Wyłóż mus na wystudzone ciasto i wyrównaj powierzchnię.
Schowaj ciasto do lodówki na przynajmniej 2 godziny - tak aby mus stężał.
Film
https://www.youtube.com/shorts/NTtmK0kNglM
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
258
kcal
Weglowodany:
29
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
14
g
Słowo kluczowe
ciasto z musem owocowym, ucierane ciasto z truskawkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!