Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Citronmåne - duńskie cytrynowe ciasto księżycowe - przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, lekkie i proste ciasto cytrynowe z migdałami i marcepanem oblane cytrynowym lukrem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia skandynawska
Porcje
12
Kalorie
399
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto Citronmåne
200
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru pudru
(1 i 1/3 szklanki)
1
łyżeczka
wanilii
(ekstraktu lub trochę aromatu)
2
łyżki
skórki z cytryny
(u mnie z 1 dużej cytryny)
100
g
marcepana
4
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
50
g
migdałów
(mielonych - pół szklanki)
15
ml
soku z cytryny
(1 duża łyżka)
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
(lekko czubata)
składniki na cytrynowy lukier
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
ok 30
ml
soku z cytryny
(do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić duńskie ciasto Citronmåne krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Wyjmij około 2 godziny wcześniej z lodówki masło i jajka, aby się ogrzały.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą - możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
Włącz piekarnik na grzanie do 160 stopni (w trybie termoobieg).
Zetrzyj na grubych oczkach marcepan.
100 g marcepana
Przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krok 2 - przygotowanie ucieranego ciasta cytrynowego
Zmiksuj razem masło, cukier, wanilię i skórkę startą z cytryny - ja miksuję razem na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut.
200 g masła,
200 g cukru pudru,
1 łyżeczka wanilii,
2 łyżki skórki z cytryny
Dodaj tarty marcepan i zmiksuj na wysokich obrotach.
100 g marcepana
Dodaj do masy maślanej po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
4 jajka
Dodaj do ciasta mielone migdały i krótko zmiksuj.
50 g migdałów
Wlej sok z cytryny i krótko zmiksuj.
15 ml soku z cytryny
Dodaj porcjami mąkę z proszkiem miksując krótko na niskich obrotach miksera - skończ miksować, gdy jeszcze widać resztki mąki.
225 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domieszaj ciasto krótko łyżką i przełóż je do przygotowanej formy.
Krok 3 - pieczenie ciasta
Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu zupełnie ostudź przed polewaniem lukrem.
Krok 4 - przygotuj lukier cytrynowy
Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj do niego porcjami sok z cytryny - dokładnie wymieszaj aż otrzymasz lekko płynny ale gęsty lukier.
150 g cukru pudru,
ok 30 ml soku z cytryny
Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=1vDvyVF-sRI
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Sprawdź pod przepisem ewentualne zamienniki i wskazówki wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
399
kcal
Weglowodany:
46
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
20
g
Słowo kluczowe
ciasto cytrynowe, ciasto migdałowo-cytrynowe, ciasto z marcepanem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!