Przepis na Citronmåne
Przepis na duńskie ciasto cytrynowe z marcepanem i migdałami
Upiecz dziś ze mną Citronmåne (Danish Lemon Moon Cake) czyli pyszne ucierane ciasto cytrynowe pieczone z tartym marcepanem i mielonymi migdałami. Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Ciasto dzięki ucieraniu masła z cukrem jest cudownie puszyste i fajnie wilgotne. Dzięki cytrynowemu lukrowi długo zachowuje świeżość i może bardzo długo stać na zewnątrz. Gorąco polecam mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowania – sprawdź go koniecznie!
Spis treści
Duńskie ciasto Citronmåne przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i jednocześnie pełne smaku ciasta idealne na co dzień i od święta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na cytrynowe ciasto z marcepanem.
Citronmåne – duńskie cytrynowe ciasto księżycowe – przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto Citronmåne
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (1 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka wanilii (ekstraktu lub trochę aromatu)
- 2 łyżki skórki z cytryny (u mnie z 1 dużej cytryny)
- 100 g marcepana
- 4 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 50 g migdałów (mielonych – pół szklanki)
- 15 ml soku z cytryny (1 duża łyżka)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
składniki na cytrynowy lukier
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- ok 30 ml soku z cytryny (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić duńskie ciasto Citronmåne krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Wyjmij około 2 godziny wcześniej z lodówki masło i jajka, aby się ogrzały.
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą – możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik na grzanie do 160 stopni (w trybie termoobieg).
- Zetrzyj na grubych oczkach marcepan.100 g marcepana
- Przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta cytrynowego
- Zmiksuj razem masło, cukier, wanilię i skórkę startą z cytryny – ja miksuję razem na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut.200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka wanilii, 2 łyżki skórki z cytryny
- Dodaj tarty marcepan i zmiksuj na wysokich obrotach.100 g marcepana
- Dodaj do masy maślanej po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj – tylko do połączenia.4 jajka
- Dodaj do ciasta mielone migdały i krótko zmiksuj.50 g migdałów
- Wlej sok z cytryny i krótko zmiksuj.15 ml soku z cytryny
- Dodaj porcjami mąkę z proszkiem miksując krótko na niskich obrotach miksera – skończ miksować, gdy jeszcze widać resztki mąki.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Domieszaj ciasto krótko łyżką i przełóż je do przygotowanej formy.
Krok 3 – pieczenie ciasta
- Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu zupełnie ostudź przed polewaniem lukrem.
Krok 4 – przygotuj lukier cytrynowy
- Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj do niego porcjami sok z cytryny – dokładnie wymieszaj aż otrzymasz lekko płynny ale gęsty lukier.150 g cukru pudru, ok 30 ml soku z cytryny
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest duńskie ciasto księżycowe?
Moje dzisiejsze ciasto z migdałami i marcepanem aromatyzowane cytryną jest bardzo popularne w Danii i znane jest tam jako Citronmåne. W dosłownym tłumaczeniu nazwa ciasta oznacza „cytrynowy księżyc”, a angielska nazwa ciasta to Danish Lemon Moon Cake. Skąd się wziął ten księżyc w nazwie ciasta? Otóż ciasto po upieczeniu i udekorowaniu lukrem jest zwykle przekrajane tak, aby z wyglądu przypominało księżyc – czasami wystarczy zwykłe przekrojenie ciasta na pół, a czasami ciasto jest wycinane tak aby wyglądało jak rogalik. Nie znam duńskiego, więc przy tym przepisie posiłkowałam się przepisem znalezionym na stronie Delicious. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania, a ciasto jest pyszne i cudownie puszyste. Gorąco polecam!
Niezbędne składniki i zamienniki do przygotowania duńskiego cytrynowego ciasta
Do upieczenia ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82% i ono tu się sprawdzi najlepiej, jeśli jednak wolisz użyć masło roślinne, to możesz – chociaż to wpłynie trochę na smak ciasta
- marcepan – do ciasta potrzeba 100 g marcepanu, ja swój kupiłam kiedyś w Lidlu, powinien być dostępny w większych sklepach, a już na pewno w sklepach internetowych. Jeśli nigdzie nie możesz dostać marcepanu, to możesz z niego zrezygnować – nie wpłynie to na konsystencję ciasta – będzie tylko odrobinę mniej migdałowe w smaku – możesz smak podkręcić dodając w zamian odrobinę aromatu migdałowego
- cukier – w ucieranych ciastach lubię używać cukru pudru – dzięki niemu ucieranie masła jest bardzo szybkie, a masa jest cudownie lekka i aksamitna. Możesz zamiast cukru pudru użyć zwykły cukier (użyj 1 szklankę cukru kryształu), ale wtedy pamiętaj, aby dłużej miksować masło z cukrem – najlepiej aż się rozpuści i nie będzie czuć kryształków
- migdały – poza mąką do ciasta dodaje się mielone migdały – możesz je kupić praktycznie w każdym sklepie, także w dyskontach takich jak Lidl czy Biedronka. Jeśli masz w domu całe migdały, to możesz je zmiksować na mączkę – fajnie jest je wcześniej zblanszować i usunąć skórki – wtedy mączka migdałowa będzie miała ładny jasny kolor.
Co zrobić gdy zapomnisz wyjąć wcześniej masło i jajka z lodówki aby się ogrzały?
Jeśli zapomnisz o wyjęciu produktów z lodówki, albo nie masz na to czasu, to nic straconego. Masło możesz podgrzać krótko w mikrofalówce, albo jeśli nie masz mikrofalówki podgrzać w kąpieli wodnej. Wystarczy na dno niedużego garnka nalać trochę wody i włączyć ją do gotowania. Masło przełóż do żaroodpornej miseczki i ustaw nad parą, potrzymaj kilka minut aby się ogrzało.
Jajka włóż do gorącej wody i potrzymaj je w niej przez kilka minut. To pozwoli na ich ogrzanie.
Jak przechowywać duńskie cytrynowe ciasto?
Ciasto możesz trzymać poza lodówką przez kilka dni. Polecam przykrycie go kloszem albo przełożenie do pojemnika z przykrywką. Zapobiegnie to nadmiernemu obsychaniu ciasta. Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że to duńskie ciasto cytrynowe z marcepanem zasmakuje tobie i twoim bliskim. Będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem :)
Przy okazji polecam również inne słodkie wypieki z kuchni skandynawskiej, które znalazły się na moim blogu.
Polecane przepisy na ciasta cytrynowe
Jeśli lubisz aromatyczne słodkie ciasta pachnące cytrynami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na cytrynowe ciasto z marcepanem
Zapraszam dziś na pyszne ucierane ciasto cytrynowe rodem z Danii. Tam znane jest pod nazwą Cytrynowy Księżyc. Lekko migdałowe ciasto oblane cytrynowym lukrem wspaniale smakuje i świetnie się prezentuje. Dlatego to ciasto świetne na różne okazje i uroczystości, ale również na weekendowy deser. Zobacz mój dokładny przepis na ciasto z marcepanem opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań oraz krótkim filmem video, gdzie pokazuję jak ja przygotowałam to ciasto. Spróbuj koniecznie!