Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Cynamonowe bułeczki z jabłkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki zawijane z jabłkami i cynamonem.
4.34
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
20
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Łączny czas
2
godziny
godzin
45
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
9
Kalorie
227
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe na bułeczki
30
g
drożdży
(świeżych )
1
łyżeczka
cukru
240
ml
mleka
(ciepłego )
100
g
oleju
( lub rozpuszczonego masła)
70
g
cukru
((1/3 szklanki) )
2
jajka
(rozmiar L)
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
(mielonej )
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego )
500
g
mąki pszennej
( + do podsypywania)
składniki na jabłka do bułeczek
5-6
jabłek
(większych - w sumie około 700-750 g)
20
g
masła
((1 łyżka) )
50
g
cukru
((1/4 szklanki) )
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego )
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
(lekko czubata)
dodatkowo:
mleko
(odrobina)
6
łyżeczek
cukru
1
łyżeczka
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z jabłkami
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, mleko i wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
30 g drożdży,
240 ml mleka,
1 łyżeczka cukru
W dużej misie umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przyprawy. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
100 g oleju,
70 g cukru,
2 jajka,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
500 g mąki pszennej,
1 łyżeczka cynamonu
Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj jabłka.
Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w mniejszą kostkę.
5-6 jabłek
W dużym rondelku rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier i cynamon.
20 g masła,
50 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu
Smaż jabłka aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać na miazgę.
Do gotowych jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj - przestudź.
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć - jeśli ciasto jest zbyt klejące, do dodaj do niego trochę mąki.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm - długość około 50 cm, szeroki na około 30 cm.
Pokrój ciasto na paski o grubości około 5-7 cm.
Na środek każdego paska nałóż jabłka.
Rozciągając brzegi sklej je razem tworząc rulonik.
Ruloniki z ciasta zwiń w bułeczki.
Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między bułeczkami odstępy, bo urosną.
Blachę przykryj ściereczką i pozostaw tak drożdżówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni - tryb góra/dół.
Podrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim wierzch bułeczek.
mleko,
6 łyżeczek cukru,
1 łyżeczka cynamonu
Drożdżówki piecz prze około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
227
kcal
Weglowodany:
35.5
g
Białko:
4.7
g
Tłuszcz:
8
g
Błonnik:
1.5
g
Słowo kluczowe
drożdżówk z jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!