Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Cytrynowe muffinki z makiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i sycące muffinki cytrynowe z makiem i lukrem.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
235
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cytrynowe muffinki:
250
g
mąki pszennej
((1 i 2/3 szklanki) )
150
g
cukru
((3/4 szklanki) )
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
sody oczyszczonej
2
łyżki
maku
(niemielonego )
180
ml
maślanki
60
ml
soku z cytryny
((mniej więcej z jednej średniej))
skórka z cytryny
(z 1)
75
g
masła
(rozpuszczonego )
1
jajko
(- użyłam L)
składniki na lukier do muffinek
100
g
cukru pudru
((2/3 szklanki) )
3-4
łyżki
soku z cytryny
(lub do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić cytrynowe muffinki z makiem
W dużej misce zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, skórkę startą z cytryny oraz mak.
250 g mąki pszennej,
150 g cukru,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżki maku,
skórka z cytryny
W drugiej misce zmieszaj maślankę, sok z cytryny, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło.
180 ml maślanki,
60 ml soku z cytryny,
1 jajko,
75 g masła
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj - tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do 12 foremek na babeczki.
Piecz w 190 stopniach (tryb góra/dół) przez około 18-20 minut.
Po upieczeniu przestudź.
Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru po łyżce soku z cytryny - tyle aby lukier był lekko płynny.
100 g cukru pudru,
3-4 łyżki soku z cytryny
Polej lukrem babeczki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
235
kcal
Weglowodany:
35
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
8
g
Słowo kluczowe
babeczki cytrynowe, cytrynowe babeczki z makiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!