Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowy makaron z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domowy makaron czekoladowy idealny do dań na słodko.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na makaron czekoladowy
200
g
mąki pszennej
((użyłam pełnoziarnistą pszenną))
20
g
kakao
(gorzkiego )
2
łyżki
cukru pudru
2
jajka
(użyłam rozmiar L)
1
łyżka
oleju
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
(- opcjonalnie - może być cukier waniliowy)
1
szczypta
soli
około 3-4
łyżki
wody
(ciepłej )
dodatkowo do podania makaronu czekoladowego
jogurt naturalny
miód
(do smaku)
około 300-400
g
truskawek
(świeżych )
mięta
(świeża)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowy makaron:
Mąkę, kakao, cukier i sól wsyp do miski, zrób w środku dołek i wbij do niego dwa jajka.
200 g mąki pszennej,
20 g kakao,
2 łyżki cukru pudru,
1 szczypta soli,
2 jajka
Dodaj olej i ekstrakt z wanilii.
1 łyżka oleju,
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Zmieszaj wszystko razem widelcem.
Zacznij ugniatać ciasto - w razie potrzeby dodawaj po trochu wodę.
około 3-4 łyżki wody
Gdy ciasto ładnie się połączy i będzie elastyczne, to przykryj miskę z ciastem ręcznikiem kuchennym i odstaw na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj bardzo cienko (możesz podzielić je na porcje - będzie łatwiej) - w trakcie wałkowania często podsypuj ciasto mąką.
Cienki placek zwiń w rulon i ostrym nożem ukrój wąskie wstążki makaronu (ich grubość zależy już od ciebie :)).
Makaron dodatkowo posyp mąką, przemieszaj delikatnie i rozłóż do wyschnięcia - przynajmniej na pół godziny.
Po podeschnięciu ugotuj makaron w wodzie posłodzonej dwiema łyżeczkami cukru.
Ja gotowałam swój makaron około 10 minut.
Po ugotowaniu od razu nałóż na talerze, na wierzch nałóż jogurt naturalny, polej miodem i posyp pokrojonymi truskawkami z miętą.
jogurt naturalny,
miód,
około 300-400 g truskawek,
mięta
Jeśli makaronu nie będziesz jeść od razu, to przelej go zimną wodą i odcieknij na durszlaku.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
domowy makaron, makaron czekoladowy
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!