Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj razem, aż drożdże się rozpuszczą, dodaj letnie mleko i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
30 g świeżych drożdży, 180 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, jajka, olej, cynamon i skórkę startą z jednej pomarańczy.
500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g oleju, skórka starta z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie dość gęste.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do napuszenia.
W tym czasie przygotuj nadzienie daktylowe.
Daktyle przełóż do rondelka, dodaj do nich skórkę oraz sok z pomarańczy, gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną.
200 g daktyli, skórka starta z jednej pomarańczy, sok z dwóch pomarańczy
Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
Podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na środku ułóż jeden rozwałkowany placek, posmaruj go 1/3 nadzienia - zostaw około 1 cm wolnego brzegu.
Połóż drugi placek i posmaruj go nadzieniem, to samo zrób z trzecim plackiem.
Na wierzchu połóż czwarty rozwałkowany placek.
Dociśnij i sklej ciasto po całym obwodzie.
Na środku ciasta połóż niedużą miseczkę.
Natnij ciasto najpierw tak aby mieć 4 części (jak na zegarze - co kwadrans), teraz każdą część przetnij na pół, a następnie każdą taką połówkę jeszcze na pół - otrzymacie 16 części.
Weź w dłonie po jednej takiej części i zwiń dwukrotnie w przeciwnych kierunkach - lewą ręką kręcimy w lewo, a prawą w prawo, na koniec sklejamy razem końcówki.
Tak robimy z całą gwiazdą.
Na koniec zdejmujemy miseczkę ze środka, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (tryb góra/dół), ciasto przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut - aż będzie rumiane.
Po upieczeniu gwiazdę studzimy.
Do cukru pudru dodajemy po łyżce mleko - około 2-3 łyżki i polewamy tak przygotowanym lukrem ciasto.
Uwagi
Zobacz zdjęcia pod przepisem, gdzie pokazuję przygotowanie gwiazdy.