Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Drożdżówka z batata z orzechami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z puree z batata i chrupiącymi orzechami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
hours
godz
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
25
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
8
Kalorie
326
kcal
Wyposażenie
Przepis na ciasto drożdżowe o średnicy około 22 cm lub na 8 bułeczek.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe z batatami
20
g
drożdży
(świeżych )
1
łyżeczka
cukru do drożdży
50
ml
mleka
(ciepłego )
175
g
batata
(ugotowanego )
około 250
g
mąki pszennej
((ponad 1,5 szklanki))
25
g
cukru
((2 lekko czubate łyżki) )
0,5
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
1
jajko
25
ml
oleju
((około 2,5 łyżki) )
składniki na nadzienie do drożdżówki z batatem
40
g
masła
(miękkiego (2 lekko czubate łyżki) )
ok 40
g
cukru
(trzcinowego (1/4 szklanki) )
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego )
ok 40
g
orzechów włoskich
((około pół szklanki) posiekanych )
składniki na lukier:
100
g
cukru pudru
((niepełna szklanka) )
1
łyżka
śmietany kremówki
mleko
(- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżówki z batatami i orzechami
Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
175 g batata
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
20 g drożdży,
1 łyżeczka cukru do drożdży,
50 ml mleka
W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
około 250 g mąki pszennej,
25 g cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
25 ml oleju
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Wierzch posmaruj masłem, posyp cukrem trzcinowym, cynamonem i orzechami.
40 g masła,
ok 40 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
ok 40 g orzechów włoskich
Zwiń w rulon, ostrym nożem pokrój na 8 kawałków.
Blaszkę o średnicy około 22 cm posmaruj olejem, ułóż w niej luźno bułeczki.
Formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół), piecz bułeczki przez około 25 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Zrób lukier - do cukru pudru dodaj śmietanę kremówkę oraz po trochu mleko - 2-3 łyżki - wymieszaj.
100 g cukru pudru,
1 łyżka śmietany kremówki,
mleko
Lukrem posmaruj ciasto.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
326
kcal
Weglowodany:
50
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
11.7
g
Błonnik:
2
g
Słowa kluczowe
bułeczki z batatami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!