Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Drożdżówka z powidłami przepis
Wypieki Beaty
Przepyszna, puszysta bułka drożdżowa zaplatana z konfiturą morelową.
5
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
35
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Calories
268
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki + trochę do posypania blatu)
40
g
cukru
(1/5 szklanki)
15
g
świeżych drożdży
(lub opakowanie suszonych)
1
łyżeczka
cukru
(do drożdży)
120
ml
mleka
(ciepłego - nie gorącego)
40
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
1
jajko
(rozmiar L)
dodatkowo do drożdżówki
5
łyżeczek
powideł
(morelowych Stovit)
składniki na lukier do drożdżówki
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
2-3
łyżki
mleka
(do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe krok po kroku
Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka (nie może być zbyt gorące), dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.
15 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
120 ml mleka
Kubek z zaczynem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - w tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować - urośnie i zgęstnieje.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło.
300 g mąki pszennej,
40 g cukru,
1 jajko,
40 g masła
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - powinno urosnąć i podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Nałóż około 5 łyżeczek Konfitury Morelowej Stovit mniej więcej na połowę ciasta i dokładnie rozsmaruj.
5 łyżeczek powideł
Złóż ciasto na pół przykrywając "czystym" ciastem posmarowaną część.
Pokrój ciasto na cienkie paseczki - o szerokości około 1,5 cm.
Każdy paseczek zwiń kilka razy wokół siebie i lekko przyklej do blatu.
Zwiń ciasto w rulon zaczynając od góry (zobacz film z przygotowania ciasta zamieszczony na dole).
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny - do napuszenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni (tryb termoobieg).
Piecz drożdżówkę przez około 35 minut - aż będzie rumiana.
Ciasto ostudź.
Jak zrobić lukier na ciasto drożdżowe
Do miseczki wsyp cukier puder.
150 g cukru pudru
Dodawaj do niego po łyżce mleka i dokładnie mieszaj.
2-3 łyżki mleka
Gdy lukier będzie lekko płynny polej nim drożdżówkę.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
268
kcal
Weglowodany:
47
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
6
g
Słowo kluczowe
drożdżówka z konfiturą, zaplatana drożdżówka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!